Οι υπουργοπατέρες των φοιτητών

Οι υπουργοπατέρες των φοιτητών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ο ένα μετά το άλλο δέχονται τα πλήγματα τα δημόσια πανεπιστήμια από τους λαϊκιστές υπουργούς Παιδείας, εκ των οποίων οι δύο, νυν και πρώην, είναι μάλιστα πανεπιστημιακοί και, χωρίς αιδώ, διατρανώνουν υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ουσιαστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος ολοκλήρωσε το έργο του προκατόχου του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου (και οι δύο κατέχουν θέση διδάσκοντος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), υιοθετώντας τροπολογία η οποία επιτρέπει οι φοιτητές των ΑΕΙ να μπορούν να εξεταστούν στην περίοδο του προσεχούς Φεβρουαρίου και Ιουνίου σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν από προηγούμενα εξάμηνα, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο. Η τροπολογία –ανάλογη είχε ψηφισθεί και επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου– αφορά όχι τους «λιμνάζοντες» φοιτητές, αλλά εκείνους που φοιτούν σε «κανονικά» εξάμηνα εντός του ελάχιστου χρόνου σπουδών της σχολής τους. Οι εν λόγω τροπολογίες υιοθετήθηκαν με στόχο τα ΑΕΙ να «ελαφρύνουν» από φοιτητές.

Και βέβαια, στην παρούσα χρονική συγκυρία όλα εξηγούνται υπό το πρίσμα των πιθανών εκλογών και της μάχης που θα δώσουν οι υπουργοί για να επανεκλεγούν. Στο ίδιο πλαίσιο είναι κατανοητή η σπουδή του γραμματέα της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ (ό,τι έχει απομείνει, τέλος πάντων) Παύλου Χρηστίδη να υπερθεματίσει λέγοντας ότι «ένα πάγιο αίτημα της φοιτητικής κοινότητας ικανοποιείται, αποδεικνύοντας ότι ο ώριμος διάλογος και η ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων έχει πάντα αποτέλεσμα». Bέβαια, ο κ. Χρηστίδης δεν διευκρινίζει πότε κατετέθη το σχετικό αίτημα και από ποιους φοιτητές και με ποιους ο κ. Λοβέρδος έκανε διάλογο, αλλά αυτά είναι… ψιλά γράμματα. Το σίγουρο είναι ότι πάντοτε οι «φοιτητοπατέρες» – πιθανοί υποψήφιοι βουλευτές έβρισκαν και θα βρίσκουν κώδικες επικοινωνίας με τους λαϊκιστές υπουργούς, αδιαφορώντας για τα ΑΕΙ που θα πληρώσουν το μάρμαρο των αποφάσεών τους.

Με την καθιέρωση της διπλής εξεταστικής, το πανεπιστήμιο θα μετατραπεί σε μόνιμο κέντρο εξετάσεων, αφού οι εξεταστικές περίοδοι θα επιμηκυνθούν για να περιλαμβάνουν τα μαθήματα και του χειμερινού και του θερινού εξαμήνου. Η διδακτική εμπειρία που μπορεί να αποκτήσουν οι φοιτητές απαξιώνεται, ενώ ο κ. Λοβέρδος και οι «ομοϊδεάτες» του παραβλέπουν ότι υπάρχουν μαθήματα τα οποία απαιτούν από τον φοιτητή εργασίες, παρακολούθηση εργαστηρίων και σεμιναρίων και όχι μόνο της διδασκαλίας στο αμφιθέατρο. Τι θα γίνει με αυτά;

Είναι λυπηρό, πανεπιστημιακοί υπουργοί, όπως οι Λοβέρδος και Αρβανιτόπουλος, να ακυρώνουν τις μεταρρυθμίσεις των προκατόχων τους Μαριέττας Γιαννάκου και Αννας Διαμαντοπούλου, οι οποίες έδειξαν πυγμή να επιβάλουν μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο την αριστεία. Είναι εύκολο οι πολιτικοί να χαϊδεύουν τα αυτιά του μέσου φοιτητή κάνοντας κοινωνική πολιτική. Ομως, όπως αποδεικνύουν η απελευθέρωση των μετεγγραφών και η καθιέρωση της διπλής εξεταστικής, ο λαϊκισμός σκοτώνει το πανεπιστήμιο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή