49 χρόνια πρίν… 23.ΧΙΙ.1965

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΛΙΡΩΝ: Από σήμερον καταργείται η ελευθέρα αγορά χρυσών λιρών, αι δε αγοραπωλησίαι περιορίζονται εις την επίσημον αγοράν του Χρηματιστηρίου. Ούτω, η πώλησις χρυσών λιρών θα γίνεται μόνον διά των εντεταλμένων επισήμων γραφείων εις απεριορίστους ποσότητας, αλλά παντοτε βάσει δηλώσεων και στοιχείων ταυτότητος του αγοράζοντος, η δε Τράπεζα της Ελλάδος θα καθορίζη εκάστοτε την τιμήν πωλήσεως ελέγχουσα ούτω και ρυθμίζουσα την αγοράν χρυσού. Θα επιτρέπεται δε η ελευθέρα και άνευ ουδενός ελέγχου πώλησις χρυσών λιρών υπό των κατόχων αυτών εις την Τράπεζαν της Ελλάδος, την Εθνικήν και εις όλας τας άλλας εμπορικάς Τραπέζας […]. Διά σήμερον η τιμή πωλήσεως, ως ανεκοινώθη, ωρίσθη εις 328 δρχ. Η ανωτέρω απόφασις ελήφθη χθες υπό της Νομισματικής Επιτροπής, προεδρευομένης υπό του υπουργού Συντονισμού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (φωτογραφία). Εις τους παραβάτας θα επιβάλλωνται αι προβλεπόμεναι υπό των κειμένων διατάξεων «περί προστασίας του εθνικού νομίσματος» αυστηρόταται κυρώσεις.

ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΩΡΟΔΟΚΙΩΝ:  (Από την στήλην «Σημειώσεις ενός Αθηναίου».) Εκλογαί με δημοκοπίας, με δωροδοκίας, με αργομίσθους, με πεζοδρόμιον και παντός είδους πολιτικάς φυλότητας δεν ήτο δυνατόν να γίνουν. Το πολίτευμα είναι δημοκρατικόν, η Βουλή προήλθεν εξ ελευθέρων εκλογών, το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει τετραετή την ζωήν της Βουλής και δεν είναι δυνατόν να σύρεται κάθε τρεις και λίγο η χώρα εις εκλογάς. Της φθάνει το οικονομικόν βάραθρον εις το οποίον μας έρριψαν τα πολιτικά τεχνάσματα του γέροντος πολιτικού [Γεώργιος Παπανδρέου], του οποίου θα πληρώσωμεν τας αμαρτίας. [Σημ. «Φ»: Τελικώς, οι αμαρτίες όλων έκαναν εφικτή την επιτυχία του πραξικοπήματος και βεβαίως εκλογές δεν διεξήχθησαν.]

ΕΘΝΙΚΟΝ ΘΕΑΤΡΟΝ: Το Εθνικόν Θέατρον παρουσιάζει σήμερον Πέμπτην 8.30 μ.μ. το έργον του Ρώσου συγγραφέως Αλεξάνδρου Οστρόφσκυ «Η μπόρα», που αναβιβάζεται κατά μετάφρασιν Αθηνάς Σαραντίδη, σκηνοθεσίαν Τ. Μουζενίδη, σκηνογραφίας Κλ. Κλώνη και ενδυμασίας Α. Φωκά. Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι Βάσω Μανωλίδου, Θ. Κωτσόπουλος, Χριστίνα Καλογερίκου, Λ. Καλλέργης, Αλέκα κατσέλη, Ν. Τζόγιας, Θ. Μορίδης κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή