Η κοινωνική φροντίδα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ο πρόγραμμα ονομάζεται FEAD (Fund for European Aid to the Most Deprived), στα ελληνικά TEBA (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους). Το FEAD μπήκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2014 και καλύπτει την περίοδο 2014-2020. Διαδέχεται ένα παρόμοιο πρόγραμμα μικρότερης εμβέλειας, το PEAD.

Το FEAD χρηματοδοτεί αγορά και διανομή τροφίμων και άλλων ειδών καθώς και κάλυψη γενικών εξόδων κοινωφελών οργανισμών. Προορισμός είναι να βοηθηθούν κατηγορίες απόρων με έμφαση στα παιδιά.

Στο πλαίσιο του FEAD η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εγκρίνει κατ’ αρχήν ποσά για διάφορες χώρες-μέλη. Θα εκταμιεύονται εφόσον οι προτάσεις που υποβάλλονται από τα κράτη εγκρίνονται από την Ε.Ε. Εχουν ήδη εγκριθεί προτάσεις από διάφορες χώρες όπως Γαλλία, Τσεχία, Ουγγαρία και Κύπρο. Για την Ιταλία εγκρίθηκαν πρόσφατα 670 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα έχει κατανεμηθεί ποσό 330 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 55 εκατ. ετησίως (2014-2020), εφόσον υποβάλλει προτάσεις που θα εγκριθούν. Δεν γνωρίζουμε τι έγινε το 2014, δηλαδή αν υποβλήθηκαν από την Ελλάδα προτάσεις και αν όχι, αν τα 55 εκατ. ευρώ που αναλογούν στο έτος αυτό χάθηκαν ανεπιστρεπτί. Δεν είναι ξεκάθαρο τι γίνεται αν κάποια χώρα δεν τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα. Αν δεν έστειλε προτάσεις η Ελλάδα γιατί δεν το έκανε; Αν ναι, υπάρχει απολογισμός; Αν κρίνουμε από την εμπειρία με το PΕΑD η διαφάνεια απουσιάζει.

To FEAD, ως PEAD, ήταν μέχρι πριν από λίγους μήνες στη δικαιοδοσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το διαχειριζόταν ένας Οργανισμός που ονομάζεται ΟΠΕΚΕΠΕ. Τώρα το πήρε το υπουργείο Πρόνοιας. Ο υφυπουργός κάλεσε στις 6 Νοεμβρίου διάφορους φορείς και τα ΜΜΕ και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα πήρε τα 330 εκατ. ευρώ. Περιέγραψε ένα πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης του προγράμματος βασισμένο σε «συμπράξεις» φορέων, έδωσε γενικής φύσεως πληροφορίες και είπε ότι θα γίνει διαβούλευση. Εκτοτε επικρατεί σιγή.

Δεδομένου ότι το ποσό είναι πολύ μεγάλο, προϋποθέτει σημαντικές προμήθειες τροφίμων και άλλων ειδών με διαγωνισμούς εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατόπιν διανομή σε δεκάδες χιλιάδες απόρους, η διαχείριση του προγράμματος δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Ο σχεδιασμός των προτάσεων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και εφόσον εγκριθούν η εκτέλεσή τους είναι δύσκολα εγχειρήματα μέσα σε στενές προθεσμίες. Στο μεταξύ μαθαίνουμε ότι η γενική γραμματέας του υπουργείου υπεύθυνη για το FEAD παραιτήθηκε για να βάλει υποψηφιότητα. Αν η Ελλάδα χάσει τα λεφτά που της ανήκουν πώς θα το λέγαμε αυτό; Ανθρωποι πάνε στον Κορυδαλλό γιατί ζημίωσαν το Δημόσιο με ποσά που μοιάζουν πενταροδεκάρες σε σύγκριση με τα 55 εκατ. ευρώ. Ποιος θα φταίει; Ποιος θα δώσει λόγο και σε ποιον;

Πολλά από τα κοινωφελή ιδρύματα που όλο και περισσότερο σηκώνουν το βάρος της κοινωνικής φροντίδας, που το κράτος δεν μπορεί να σηκώσει, βρίσκονται σήμερα στο χείλος της καταστροφής. Ο κύριος λόγος είναι ότι το κράτος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς αυτά. Υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με συμβάσεις ο ΕΠΟΠΥ και άλλοι Οργανισμοί της Κεντρικής Διοίκησης, των ΟΤΑ και Περιφερειών. Η δικαιολογία που δίνεται είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Συγχρόνως, το κράτος φορολογεί άγρια τα κοινωφελή ιδρύματα που αρχίζουν να απολύουν κόσμο και να διώχνουν τροφίμους. Από την άλλη μεριά, το κράτος δεν κάνει τη δουλειά του και μέσα στη γενική παράλυση, ενισχυμένη από τον προεκλογικό πυρετό, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τεράστια ποσά. Αλλά βέβαια οι υπεύθυνοι, εκλεγμένοι και διορισμένοι, έχουν να ασχοληθούν με σοβαρότερα πράγματα, όπως με την καριέρα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή