Οι σίγουροι νικητές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προκήρυξη εκλογών ακόμα και με τη σύντομης διάρκειας προεκλογική εκστρατεία έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία. Προφανώς το κλίμα επιβαρύνεται επιπλέον από την έντονη όπως αναμένεται προεκλογική ατμόσφαιρα αλλά και από τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να αναζητηθεί μια ασταθής λύση κυβέρνησης συνεργασίας.

Ωστόσο στη διαμόρφωση κλίματος αβεβαιότητας δεν χρειάζεται να προστεθούν οι μελλοντικοί κίνδυνοι από ενδεχόμενες εξελίξεις. Ηδη, η οικονομία έχει επιβαρυνθεί από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την κήρυξη των εκλογών. Είναι σαφές ότι τα όποια επενδυτικά σχέδια έχουν ανασταλεί, ενώ οι συζητήσεις με ξένους οίκους για συνεργασίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές δεν έχουν προτεραιότητα. Τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων δεν μπορούν να υλοποιηθούν, καθώς οι όποιοι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις αντιρρήσεις κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία.

Αλλά και η εσωτερική οικονομία έχει πληγεί το τελευταίο δίμηνο από τις διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις. Η κατανάλωση σημειώνει στασιμότητα που δεν ταιριάζει στην εορταστική περίοδο όπως και οι καταθέσεις που δεν αυξήθηκαν όπως συνήθως στα τέλη του έτους. Είναι βέβαιον ότι τα έσοδα του Δημοσίου θα καθηλωθούν, παρά την αύξηση της φορολογίας και την καταβολή δόσεων και τελών. Φυσικά, η εκτόξευση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων δείχνει ότι το Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να δανειστεί, αλλά η διαπίστωση αυτή δυσχεραίνει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων από τις ξένες αγορές.

Ακόμα κι αν δεν επιβεβαιωθούν τα αρνητικά σενάρια καταστροφής και χρεοκοπίας, ακόμα κι αν οι συζητήσεις με την τρόικα ξαναρχίσουν με σταθερή ελληνική κυβέρνηση, είναι βέβαιον ότι η κατάσταση της οικονομίας θα έχει επιδεινωθεί. Και το κόστος προφανώς θα καταβληθεί από τους ειλικρινείς φορολογούμενους και θα είναι περισσότεροι οι φόροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η μοναδική βεβαιότητα που έχουν οι πολίτες είναι ότι θα συνεχίσουν για μεγαλύτερο διάστημα να καταβάλλουν περισσότερους φόρους. Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, οι νέοι φόροι είναι σίγουροι νικητές!

Σίγουροι νικητές επίσης πρέπει να θεωρούνται οι άνεργοι. Θα συνεχίσουν να είναι πολλοί για απροσδιόριστο διάστημα. Ακόμα και τα στοιχεία του «αισιόδοξου» προϋπολογισμού όπως και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, επιβεβαιώνουν μια δραματική πραγματικότητα. Από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης το 2015, το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. Και από τις θέσεις αυτές οι περισσότερες είναι προσωρινές θέσεις εργασίας που επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ και αφορούν τους κοινωνικούς φορείς ή θέσεις εποχικής απασχόλησης. Τίποτα δεν δείχνει ότι πρέπει να περιμένουμε περισσότερες νέες -κανονικές- θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα εφέτος. Μόνον στα προεκλογικά προγράμματα υπάρχουν ανάλογες υποσχέσεις, αλλά αυτές είχαν διατυπωθεί και πριν από τις προηγούμενες εκλογές.

Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι πρέπει να μηδενιστούν οι διαφορές πολιτικής που εξαγγέλλουν ή έχουν πρόθεση να εφαρμόσουν τα κόμματα. Υπάρχουν διαφορές και μάλιστα σημαντικές. Απλά η αφετηρία των προγραμμάτων είναι λάθος. Δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα, δηλαδή ότι τα πράγματα δεν είναι δύσκολα, είναι λίγο χειρότερα! Και γι’ αυτό οι λύσεις που προτείνουν είναι αβέβαιες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή