Βουτιά στο ελληνικό χρηματιστήριο, απώλειες στις ευρωαγορές

Βουτιά στο ελληνικό χρηματιστήριο, απώλειες στις ευρωαγορές

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες παγετού επικράτησαν και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς από τη δεύτερη συνεδρίαση του 2015 ο Γενικός Δείκτης υπέστη βαριές απώλειες, με τις τραπεζικές μετοχές να πρωταγωνιστούν αρνητικά, οδηγώντας την αγορά στο πρώτο χαμηλό του νέου έτους. Σε αρνητικό κλίμα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό 9 ετών σε σχέση με το δολάριο, πτωτικά κινήθηκαν τα παράγωγα του αργού πετρελαίου, ενώ η τιμή στα συμβόλαια χρυσού ενισχύθηκε οριακά.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές και σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενώ η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ μέχρι και 60 λεπτά πριν από τη λήξη της συνεδρίασης.

Στη λήξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 5,63%, που ήταν και το χαμηλότερο σημείο της αγοράς και διολίσθησε στις 789,20 μονάδες. Πενιχρή η αξία των συναλλαγών καθώς διαμορφώθηκε στα 61,48 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε πάνω από 6,7% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 5,21%. Οι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί απέναντι στην ελληνική αγορά αφού οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 έχουν καθηλώσει κάθε ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε χθες στα 1,1860 δολάρια, που είναι χαμηλό επίπεδο εννέα ετών, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και αντέδρασαν σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο έχει μεταβληθεί η πολιτική της Γερμανίας ως προς ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις τιμές των ενεργειακών μετοχών να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οι φόβοι για το μέλλον την Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ένα νέο χαμηλό των τιμών του πετρελαίου επηρέασαν τις αγορές, σημειώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές (Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι) σημείωσαν απώλειες πάνω από 1% κατά μέσον όρο.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, τα οποία θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, θα δείξουν μείωση των τιμών –για πρώτη φορά από το 2009– κατά 0,1%. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει τις προσδοκίες πως η ΕΚΤ μπορεί να χαλαρώσει την πολιτική της στις 22 Ιανουαρίου 2015, όταν θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιό της. Την πίεση που δέχονται οι κεντρικές τράπεζες να λάβουν περισσότερα μέτρα στήριξης των οικονομιών, υπογράμμισαν και οι έρευνες για την πορεία των επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες έδειξαν ότι οι βιομηχανίες στην Ευρώπη και την Ασία δυσκολεύονται να διατηρήσουν τροχιά ανάκαμψης. Ακόμη και στις ΗΠΑ, σημειώνεται, ο ρυθμός αύξησης της μεταποιητικής παραγωγής μειώθηκε περισσότερο του αναμενομένου τον Δεκέμβριο. Η τιμή του αργού πετρελαίου κυμάνθηκε στα επίπεδα των 51,54 δολαρίων το βαρέλι υποχωρώντας πάνω από 2%, ενώ αντίθετα η τιμή του χρυσού παρουσίασε οριακή άνοδο και έφθασε τα 1.190,50 δολάρια η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή