49 χρόνια πρίν στην «Κ» 11.Ι.1966

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 11.Ι.1966

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΛ ΜΠΑΧΑΝΤΟΥΡ ΣΑΣΤΡΙ: Τασκένδη, 10.- Ο Ινδός πρωθυπουργός Λαλ Μπαχαντούρ Σάστρι απέθανεν σήμερον εκ καρδιακής προσβολής, ολίγας ώρας μετά την υπογραφήν νέας συμφωνίας διά την ειρήνην με το Πακιστάν. Ο Σάστρι ήτο ηλικίας 61 ετών και είχεν υποστή και το 1959 σοβαράν καρδιακήν προσβολήν, από την οποίαν όμως ανέρρωσε συντόμως. […] Κατά νυκτερινόν τηλεγράφημα εκ Νέου Δελχί, ωρκίσθη ως νέος πρωθυπουργός ο υπουργός των Εσωτερικών κ. Νάντα.

ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΝ ΒΙΕΤΝΑΜ: Ουασιγκτών, 10.- Εκ του Λευκού Οίκου ανεκοινώθη ότι επήλθεν άμεσος επαφή με το Ανόι επί του προβλήματος του Βιετνάμ. […] Εις τον στρατιωτικόν τομέα τα γεγονότα έχουν ως εξής: Χιλιάδες Αμερικανών και Αυστραλών στρατιωτών ανετίναξαν σήμερον σημαντικόν υπόγειον φρούριον, αφού ηνάγκασαν τους εις αυτό κρυπτομένους αντάρτας να εξέλθουν, κάμνοντες χρήσιν δακρυγόνων αερίων. Εν συνεχεία τα συμμαχικά στρατεύματα προήλασαν βαθύτερον εντός της επαρχίας Χάου Γκιά, πλησίον του περιωνύμου οχυρού των Βιετκόγκ, το οποίον είναι γνωστόν ως «σιδηρούν τρίγωνον».

ΑΠΟΛΥΣΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ: Απόλυσις των 80 τελευταίων κομμουνιστών κρατουμένων αντιμετωπίζεται υπό του υπουργείου Δικαιοσύνης διά τας αμέσως προσεχείς ημέρας, ως ανεκοινώθη χθες.

ΠΡΟΤΑΣΙΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ: Την εκκαθάρισιν του θέματος συνέστησε και ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών κ. Ηλίας Τσιριμώκος, φρονών ότι τούτο παρουσιάζει διεθνή αντίκτυπον άνευ λόγου, εφ’ όσον η Ελλάς έχει επιδείξει την επιείκειάν της επί αριθμού χιλιάδων κομμουνιστών. ΣΥΜΦΩΝΟΣ Ο ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Με την απόλυσιν ήτο σύμφωνος ο αρχηγός της ΕΡΕ κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Τον κ. Κανελλόπουλον είχον επισκεφθή χθες την μεσημβρίαν οι εκπρόσωποι της ΕΔΑ βουλευταί κ.κ. Ηλίας Ηλιού και Αντώνιος Μπριλλάκης, οι οποίοι εζήτησαν κατ’ αρχήν την συμπαράστασιν του αρχηγού της ΕΡΕ και του κόμματος διά την αποφυλάκισιν των υπολοίπων κρατουμένων κομμουνιστών. [Σημ. «Φ»: Ανάμεσά τους ήσαν ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο ημέτερος Αντώνης Καρκαγιάννης.] Ο κ. Κανελλόπουλος απήντησεν ότι και χωρίς το διάβημα τούτο, συνεπής άλλωστε προς όσα και εν τη Βουλή είχεν αναπτύξει, είχεν ήδη δηλώσει εις μέλος της Κυβερνήσεως ότι δεν έχει αντιρρήσεις διά την ολοκλήρωσιν των αποφυλακίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή