49 χρόνια πρίν… 9.Ι.1966

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΤΝΑΜ: Παρίσιοι, 8.- Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της αμερικανικής επιθέσεως ειρήνης ανά τας σπουδαιοτέρας χώρας του αδεσμεύτου κυρίως κόσμου αφ’ ενός και των συνομιλιών του Ρώσου αντιπροσώπου Αλ. Σελέπιν εις το Βόρειον Βιετνάμ αφ’ ετέρου, παρατηρείται έντονος παρασκηνιακή κίνησις εις όλην την Ευρώπην με επίκεντρον την γαλλικήν πρωτεύουσαν. Ούτω εγνώσθη εξ εγκύρου πηγής ότι η γαλλική πολιτική,  εμπνεύσει και προτροπή του στρατηγού ντε Γκωλ, προβαίνει εις συστηματικάς βολιδοσκοπήσεις τόσον προς τας δυτικάς όσον και προς τας ανατολικάς χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, προς σύγκλησιν μιας νέας διεθνούς διασκέψεως, αναλόγου εκείνης η οποία είχε συγκροτηθή το 1954 [διά την Ινδοκίναν] τη πρωτοβουλία της Γαλλίας εις την Γενεύην. Βάσις δε των διεξαγωμένων προς όλας τας κατευθύνσεις βολιδοσκοπήσεων φαίνεται ότι είναι αι συνθήκαι της Γενεύης και η πρότασις του Γάλλου προέδρου περί ουδετεροποιήσεως ολοκλήρου της Νοτιοανατολικής Ασίας. Επιπροσθέτως λέγεται ότι την προσπάθειαν αυτήν της υπευθύνου γαλλικής πολιτικής ενθαρρύνουν εκτός των σκανδιναβικών χωρών, του Βελγίου και του Καναδά και η Ρουμανία και η Πολωνία εκ του ανατολικού συνασπισμού.

ΠΕΡΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Χρ. Αποστολάκος, ερωτηθείς επί των δημοσιευθεισών πληροφοριών περί της οργανώσεως του ΚΚΕ εν Ελλάδι, της αφίξεως σημαινόντων στελεχών του, την ύπαρξιν και λειτουργίαν ασυρμάτων μεταδιδόντων πληροφορίας εις το Παραπέτασμα κ.λπ. εδήλωσεν ότι ουδέν σχόλιον έχει να κάμη επί του περιεχομένου των δημοσιευμάτων. […] Συμφώνως προς τας δημοσιευθείσας πληροφορίας, προ της πτώσεως της Κυβερνήσεως Παπανδρέου, 3 – 4 σημαίνοντα στελέχη του ΚΚΕ επέτυχον να εισέλθουν εις την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενα την χαλάρωσιν των μέτρων παρακολουθήσεως και ασφαλείας. […] Περί της λειτουργίας των ασυρμάτων, του εξοπλισμού των κομμουνιστών και της δημιουργίας ακόμη οπλοστασίων, αι αστυνομικαί αρχαί έχουν ήδη πληροφορίας και στοιχεία και είναι εις θέσιν να δράσουν αποτελεσματικώς ευθύς ως κριθή τούτο σκόπιμον.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Ρώμη, 8.- Οι αναγνώσται του εβδομαδιαίου μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικού «Τζέντε», διά δημοψηφίσματός των, ανεκήρυξαν ως προσωπικότητα του έτους τον Βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή