Μα, να γράφει ό,τι θέλει;

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την τυπική νεοελληνική σκοπιά είχε απόλυτο δίκιο ο δικηγόρος της Χρυσής Αυγής όταν είπε στο δικαστήριο «δεν μπορείς να παίρνεις την πένα και να γράφεις ό,τι θέλεις». Εξάλλου την έχουν πει τόσοι και τόσοι πριν από αυτόν και τους πέρασε. Συνεπώς ο ίδιος πρέπει να ένιωσε μεγάλη έκπληξη που το δικαστήριο αθώωσε τον διευθυντή της «Εφημερίδας Συντακτών» κ. Νικόλα Βουλέλη και τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Ψαρρά, που κατηγορούνταν ότι δημοσιοποίησαν βίντεο με τον κ. Ηλία Κασιδιάρη στο οποίο ο προφυλακισμένος βουλευτής έπαιζε τον αστυνομικό-βασανιστή και δολοφόνο ενός κρατουμένου. Από την τυπική νεοελληνική σκοπιά δεν μπορείς να πεις ότι «η Μακεδονία δεν είναι μόνο ελληνική», δεν μπορείς να είσαι οπαδός της θρησκείας της μακαρονάδας με αρχιερέα της τον «Αγιο Παστίτσιο», μπορούσες κάποτε να μηνυθείς (και με σοβαρή πιθανότητα να καταδικαστείς) αν έγραφες ότι ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης είναι ακροδεξιός. Από την τυπική νεοελληνική σκοπιά καλύτερα να μην πεις τίποτε, διότι πολλοί δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο αυτόφωρο λέγοντας πολλάκις το αυτονόητο ή προπηλακίστηκαν διότι είπαν κάτι που κάποιοι θεώρησαν «αιρετικό».

Οσοι κάνουν περισπούδαστες αναλύσεις για την επιτυχία της Χρυσής Αυγής ξεχνούν το κυριότερο. Το ναζιστικό αυτό μόρφωμα δεν πέτυχε εν κενώ. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο όλα τα σκληρά αντιφιλελεύθερα δόγματα που είναι κυρίαρχα στην ελληνική κοινωνία. Εκμεταλλεύτηκε τον εθνικισμό που ανεμπόδιστα καλλιεργείται σ’ αυτή τη χώρα, γιατί κάθε αντίθετος σ’ αυτόν λόγος μπορεί να τιμωρηθεί· είτε με νόμιμη βία του κράτους είτε διά του ακροδεξιού ακτιβισμού. Εκμεταλλεύτηκε τη διάχυτη αντίληψη ότι η βία δεν είναι το απόλυτο κακό, αλλά μπορεί να δικαιολογηθεί για να επιτευχθούν ανώτεροι σκοποί· είτε της αταξικής είτε της καθαρής από φυλετικές προσμίξεις κοινωνίας. Επιχείρησε τώρα να εκμεταλλευτεί τον νόμο περί «προσωπικών δεδομένων», λες κι ένα βίντεο που δείχνει ένα βουλευτή να υποδύεται ένα βασανιστή αστυνομικό ο οποίος εκπαραθυρώνει έναν κρατούμενο είναι οικογενειακή του υπόθεση και δεν πρέπει να αφορά τους πολίτες.

Μην εκπλαγούμε προσεχώς αν οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες χρησιμοποιήσουν και τις λογοκριτικές διατάξεις ακόμη του αντιρατσιστικού νόμου· κάθε τρυπούλα ανελευθερίας χρησιμοποιείται και διευρύνεται από τους εχθρούς της ελευθερίας. Εδώ βρέθηκε Βρετανός βουλευτής, ο μουσουλμάνος Khalid Mahmood, που ζήτησε να απαγορευτεί η δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ στη Βρετανία με το σκεπτικό ότι «δεν έχουμε την ελευθερία δημοσίευσης προσβολών για θέματα φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φυλετικής καταγωγής, αντισημιτισμού κ.ά.». Επιχειρηματολόγησε ότι επειδή τα σκίτσα εξαγριώνουν τους νέους μουσουλμάνους και στρατολογούνται σε τρομοκρατικές ομάδες, πρέπει να αφαιρεθεί και η ελευθερία απεικόνισης του Μωάμεθ (BBC, 13.1.2015).

Ο δρόμος προς την ανελευθερία έχει πολλές δικαιολογίες. Δυστυχώς στην Ελλάδα τις χρησιμοποιήσαμε όλες. Είναι ευτύχημα η απόφαση του δικαστηρίου, έτσι ώστε οι πολίτες να μαθαίνουν ποιους ψηφίζουν. Απλώς ελπίζουμε, όπως ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκος Αλιβιζάτος, ότι η «τεράστια ώθηση προς την ελευθερία της έκφρασης που έδωσε αυτό το δικαστήριο» θα συνεχιστεί και «τα ανώτερα δικαστήρια που θα επιληφθούν θα ακολουθήσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή