«Αθήνα, η ζωή στους δρόμους», βιβλίο με εικόνες και ιστορίες, το θεόσταλτο του Κώστα Θεοχάρη

«Αθήνα, η ζωή στους δρόμους», βιβλίο με εικόνες και ιστορίες, το θεόσταλτο του Κώστα Θεοχάρη

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αθήνα, η ζωή στους δρόμους», πρόσκληση για ποδηλατάδα στην Αθήνα που ξέρουμε και νοσταλγούμε, με αυτούς που συναντούσαμε και τους έχουμε χάσει. Είναι το βιβλίο με κείμενα – εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη, από τις εκδόσεις Gramma, σε γραφιστική επιμέλεια Πάνου Κωνσταντόπουλου, που έκανε μία στάση στο δημοσιογραφικό γραφείο, θεόσταλτο πραγματικά. Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, με όλα τα θέματα της επικαιρότητας κάτω από την μπουλντόζα της πολιτικών γεγονότων, βγάλαμε τα σκούρα γυαλιά και το χαρήκαμε. Αναλάφρο, ειλικρινές, σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Θεοχάρη με πολύ κέφι, ήρθε πάνω στην ώρα, να μας πάρει μαζί, στη σχάρα του ποδηλάτου, εκεί όπου βάζει το μπλοκ της ζωγραφικής του, για να γνωρίσουμε αυτούς που συναντούσε. «Καθ’ ένανε που έβλεπα / έβγαζα τα χαρτιά μου / κι ευθύς τον εζωγράφιζα / μ’ όλα τα χρώματά μου. / Βόλτα ξεκίνησα να βγω / με το ντοσιέ στους ώμους / κι έγινε το βιβλίο αυτό / για τη “Ζωή στους δρόμους”», όπως μας εξηγεί από τις πρώτες κιόλας σελίδες.

Στον πρόλογο τα θερμά σχόλια του Λευτέρη Παπαδόπουλου που γεννήθηκε στην Αθήνα «και στους χωματένιους δρόμους της πέρασα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, τα παιδικά και εφηβικά», όπως γράφει και συμπληρώνει: «Αλλωστε, γι’ αυτήν την πόλη, γι’ αυτούς τους δρόμους, γι’ αυτή τη ζωή έχω γράψει αναρίθμητα –και τα καλύτερα– τραγούδια μου. Συγχαρητήρια για την έμπνευση και το τελικό αποτέλεσμα. Επιτέλους, εικόνες αληθινής ζωής, μέσα στα μπετονένια και μηχανόβια χρόνια μας».

Ξεφυλλίζοντας το μικρό σε σχήμα αλλά θαυματουργό βιβλίο, σκύβουμε στο παράθυρο του χρόνου και βλέπουμε μια παρέλαση από ανθρώπους του μεροκάματου που συνδύαζαν την τέχνη με το μεράκι, όπως ο φωτογράφος, ο καραγκιοζοπαίκτης, που πέρασε σε παιδιά κι εγγόνια, κι αυτά στήνουν το Θέατρο των Σκιών, όπου βρουν, σε γειτονιές, και κινηματογράφους.

Ανάμεσά τους κι αυτοί που φώτισαν τα παιδικά μας χρόνια, μετά την Κατοχή, φυσικά, όπως ο κουλουράς, που έχει επιβιώσει επαγγελματικά. Σπάνια συναντάμε στα σταυροδρόμια της πόλης τον καστανά ή τη συμβία του, να ψήνουν στη φουφού, στα κάρβουνα, «ζεστά-ζεστά κάστανα». Πάει πια, χάθηκε ο κομιστής των ολόφρεσκων ειδήσεων με τη δυνατή φωνή «Εφημερίδες, Παράρτημα»! Του την πήραν τη δουλειά του εφημεριδοπώλη η τηλεόραση, το διαδίκτυο, τα «έξυπνα κινητά». Μόνον ο περιπτεράς έμεινε πιστός στην πραμάτεια του, τις εφημερίδες που τις κρεμάει με μανταλάκι έξω από το κιόσκι κι έρχονται οι λαθραναγνώστες και ρίχνουν μια ματιά στους τίτλους, καλόδεχτοι κι αυτοί! Αλλος επιζήσας ως πλανόδιος κομιστής Τύχης, ο λαχειοπώλης, που ποντάρει στην ελπίδα «πάρε να αλλάξει η τύχη σου» και, σημεία των καιρών, δεν του λείπουν οι αγοραστές λόγω αφραγκίας! Είναι κι αυτοί που χάθηκαν, όπως ο παγοπώλης και ο παγωτατζής! Πάει ο ακονιστής, ο γυρολόγος των λαϊκών συνοικιών. Τώρα τα μαχαίρια ακονίζονται «στη Βουλή ή στα ΜΜΕ». Πάει κι ο σαλεπιτζής από την Ομόνοια, ενώ ζει και βασιλεύει, ο σουβλατζής που εξελίσσεται σε τουριστική βιομηχανία, στο Μοναστηράκι! Χρυσές δουλειές κάνει, σταθμεύει μάλιστα έξω από το Ηρώδειο, στο Φεστιβάλ Αθηνών, ο στραγαλατζής με τους ξηρούς καρπούς, εκεί και οκαλαμποκάς που τυλίγει το ζεστό νταρί (σμυρναϊστί) στην εφημερίδα και ρίχνει, σύννεφο, το αλάτι. Ολους αυτούς που τύλιξαν και πήραν μαζί τους τα ξένιαστα παιδικά μας χρόνια, μας τους ξανάφερε ο Κώστας Θεοχάρης. «Στον πατέρα μου Γιάννη» αφιερώνει το βιβλίο ο Κώστας Θεοχάρης, σ’ αυτόν που, κρατώντας από το χέρι, του έμαθε τους ήρωες του μεροκάματου, σε καιρούς πάντα δύσκολους αλλά ακόμα ανόθευτους.

Το βραβείο «Arts and Sports» της ΔΟΕ στη Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη

Στον προεκλογικό φόρτο συγκεντρώσεων και ειδήσεων έγινε η απονομή του βραβείου «Arts and Sports» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη, βραβείο που απονέμεται πρώτη φορά σε καλλιτέχνη από την IOC – International Olympic Committee για την τέχνη και τη μακροχρόνια μελέτη της στην αθλητική θεματολογία, έρευνα πάνω στην ανθρώπινη φιγούρα σε κίνηση, δηλαδή σε «αθλητική φιγούρα». Η τελετή έγινε στην έδρα της ΕΟΕ – Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, παρουσία του προέδρου της κ. Σπύρου Καπράλου.

Τη ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη τίμησε με την παρουσία του ο Ιταλός πρόεδρος του Φεστιβάλ Ficts του Μιλάνου και μέλος της IOC Cultural Committee κ. Franco Ascani, ο οποίος της παρέδωσε το σημαντικότερο Βραβείο Τεχνών και Αθλητισμού της ΔΟΕ, το IOC TROPHY 2015. Η βράβευση με το τρόπαιο «Arts and Sports» της International Olympic Committee, πέρα από τη συνολική ματιά στο πλούσιο έργο της ζωγράφου με τη διεθνή αναγνώριση, αποτελεί ένα φόρο τιμής στο κομμάτι εκείνο του έργου της που έχει να κάνει με τη μελέτη της πάνω στο σώμα του «Αθλητή». Μετά τη βράβευση της ζωγράφου έγινε η κοπή της πίτας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και η καλλιτέχνις πρόσφερε στην ΕΟΕ, ως φόρο τιμής, ένα έργο της, με τίτλο «Juantorema», διαστάσεων 2 μ. x 1,5 μ. όπου αποτυπώνεται ο τερματισμός του μεγάλου δρομέα. Ακολούθησε η ξενάγηση του κοινού στην έκθεση της ζωγράφου με τίτλο «The mind and the body», «Νους και Σώμα» στο φουαγιέ του κτιρίου της ΕΟΕ στο Χαλάνδρι. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο γενικός Γραμματέας της Προεδρίας Δημοκρατίας πρέσβης Κων. Γεωργίου, η πρόεδρος των Ολυμπιονικών Βούλα Κωτσοβόλη, η πρόεδρος των Special Olympics – Ελλάς κ. Γιάννα Β. Δεσποτοπούλου και πλήθος κόσμου.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή