Αφιέρωμα στον συνθέτη και πανεπιστημιακό δάσκαλο Θεόδωρο Αντωνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αφιέρωμα στον συνθέτη και πανεπιστημιακό δάσκαλο Θεόδωρο Αντωνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περπατούσαμε, μαθητές του Γυμνασίου, έφηβοι, αγόρια και κορίτσια στους δρόμους του Παγκρατίου, μαζί κι ο συνομήλικος Θόδωρος Αντωνίου που μας ξάφνιασε, λέγοντάς μας «πάλι άκουσα μουσική στον ύπνο μου. Ξυπνάω και σταματά. Με παίρνει ο ύπνος και η μουσική ξαναρχίζει από εκεί που σταμάτησε»… Το χάρισμα της σύνθεσης, ποτάμια μουσικής ζητούσαν διέξοδο. Ας είναι αυτή η ανάμνηση από ξένοιαστα χρόνια το λιθαράκι της παρέας μας στο αστικό Παγκράτι εκείνης της εποχής, στο Αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στον μεγάλο συνθέτη, μαέστρο και πανεπιστημιακό ήδη από το 1957, Θεόδωρο Αντωνίου, που προγραμματίζεται για την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, για τα 80στά του γενέθλια. Το Μέγαρο με αυτή την εκδήλωση, που θα γίνει στην «Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος», ώρα 20.30, συνεχίζει την παράδοση των Εργαστηρίων Νέων Συνθετών. Ως γνωστόν, ο διεθνούς φήμης συνθέτης Θεόδωρος Αντωνίου πραγματοποιεί σειρά εργαστηρίων νέων Ελλήνων συνθετών στο Μέγαρο, με σκοπό την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής – δημιουργικής συνεργασίας ανάμεσα στον μαέστρο, τον συνθέτη και τους μουσικούς. Στα φετινά Εργαστήρια θα ακουστούν έργα Γούβαλη, Μαστραντώνη, Παπαμήτρου, Τόνια, Τσιμπάνου και Χατζηθέμελη, τα οποία επελέγησαν από επιτροπή Ελλήνων συνθετών και αρχιμουσικών. Ερμηνεύει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής (ΕΣΣΜ). Διευθύνει ο Θεόδωρος Αντωνίου.

Συνεχίζει…

Ο Θεόδωρος Αντωνίου, από τους πλέον διαπρεπείς σύγχρονους καλλιτέχνες, είναι πολυγραφότατος, η καριέρα του ως συνθέτη, μαέστρου και καθηγητή Πανεπιστημίου συνεχίζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1989 είναι πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών. Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι περισσότεροι Ελληνες συνθέτες της νεότερης γενιάς υπήρξαν μαθητές του. Το 2007 του απονεμήθηκε η διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το 2011 το βραβείο «Τιμώντας τον Ελληνικό Πολιτισμό» από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το 2013 το βραβείο «Απόλλων» από τη Λυρική Σκηνή και την Εταιρεία Φίλων της ΕΛΣ. Τον Μάιο του 2014 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Μουσικής Σύνθεσης. Νέος στα 80 του χρόνια ο Θεόδωρος Αντωνίου έχει πολλά ακόμα να προσφέρει με τη μουσική του, ως συνθέτης και χαρισματικός δάσκαλος. Η μουσική που, παιδί σχεδόν, έγραφε στο μυαλό του στον ύπνο έχει καταγραφεί και κυκλοφορεί από γνωστούς αμερικανικούς, γερμανικούς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους.

«Επίκληση», ζωγραφική σύνθεση επικαιρότητος και όχι Αφίσα…

Από τη Θεσσαλονίκη ήρθε, αντί ψηφοδελτίου που μας στέλνουν αυτόν τον καιρό, ένας πίνακας με τον εύγλωττο τίτλο: «Επίκληση». Δύο χέρια υψώνονται στον ουρανό, ζητώντας εξ ύψους βοήθεια; Χέρι σταθερό και αποφασισμένο να ψηφίσει για την Ελλάδα, για το παρόν, το μέλλον; Τοπίο του ζωγράφου Ντίνου Παπασπύρου, της «Γέφυρας» της Θεσσαλονίκης, έχει ιδιαίτερη επικαιρότητα. Ισως είναι επίκληση για φώτιση και καλή συνέχεια. Τον ευχαριστούμε, ήρθε στην ώρα του.

Μας τελειώνει η αντίστροφη μέτρηση

Παρασκευή σήμερα, τελευταίες ετοιμασίες για τη μεγάλη «πρεμιέρα» της Κυριακής των εκλογών. Πυρετός στους δήμους και στις περιφέρειες, όπου στα εκλογικά τμήματα στήνονται τα παραβάν και μοιράζονται κάλπες και μαζί «τα πολεμοφόδια», τα ψηφοδέλτια. Στις κολώνες των οδών και στις στάσεις οι αφίσες με τους αρχηγούς των κομμάτων μαζεύουν βλέμματα από τους διαβάτες, ενώ τη Δευτέρα, μαζί με τα αποτελέσματα άλλοι θα πάνε στη Βουλή και το χαρτομάνι στους κάδους. Ο καιρός της Κυριακής των εκλογών κρατά, κι αυτός, το μυστικό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή