Η πρώτη «οικογενειακή φωτογραφία» της νέας κυβέρνησης στα σκαλιά της Βουλής των Ελλήνων

Η πρώτη «οικογενειακή φωτογραφία» της νέας κυβέρνησης στα σκαλιά της Βουλής των Ελλήνων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαράντα και ένας – σαράντα υπουργοί και υφυπουργοί, ανάμεσά τους και έξι γυναίκες, και στη μέση ο ένας, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη τους «οικογενειακή φωτογραφία» ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στα σκαλιά της Βουλής. Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015, αμέσως μετά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, χθες το πρωί, η φωτογραφία καταγράφεται και στο «Σημειωματάριο». Μαζί με το ελαφρό χαμόγελο του κ. Αλέξη Τσίπρα δίνει την εικόνα της συλλογικής απόφασης στο να αναλάβουν μαζί τις ευθύνες τους και να φέρουν εις πέρας το πρόγραμμα όπως το περιμένουν οι ψηφοφόροι που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Με σταυρωμένα τα χέρια, ακολουθώντας το παράδειγμα του αρχηγού, με σκούρα κοστούμια και χωρίς γραβάτα οι περισσότεροι – εκτός των προερχομένων από τους ΑΝΕΛ κ. Πάνο Καμμένο, Τέρενς Κουίκ, αλλά και τον κ. Γιάννη Δραγασάκη, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Ζολώτα, προέρχεται από το ΚΚΕ, πέρασε στον Συνασπισμό και εκλέγεται βουλευτής από το 1996. Με γαλάζια γραβάτα ο εκ Ζακύνθου κ. Σταύρος Κοντονής, υφυπουργός Αθλητισμού, όπως και ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ κ. Γιάννης Πανούσης, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Οι κυρίες υφυπουργοί επιμένουν στο σοβαρό μαυρόασπρο, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη φοράει μαύρα, διότι πενθεί, αυτό την τιμά.

Ειδικά στην Ελλάδα και γενικά στους μεσογειακούς λαούς ο τρόπος που ντύνεται ο καθένας, στην καθημερινή του ζωή, δείχνει και τον χαρακτήρα του. Τι θέλει να τονίσει φορώντας ζωηρή κόκκινη ή σκούρα μπλε γραβάτα και πώς να αποφύγει, οποιοδήποτε δεσμό που τείνει να του επιβληθεί, όπως π.χ. η στολή. Για τους εντρυφώντες στα ενδυματολογικά –η δεύτερη σελίδα της «Κ» συχνά αναφέρεται σ’ αυτά– ενδιαφέρει η περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη, του πρώτου σε σταυρούς από όλους τους υποψηφίους όλων των κομμάτων. Ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, με την αθλητική του κορμοστασιά προτιμά το επιμελημένο απλό ντύσιμο, με χρωματικό συνδυασμό. Ως υπουργός Οικονομικών, χθες, στην παραλαβή του υπουργείου από τον προκάτοχό του κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε «για αλλαγή σελίδας» και ανέφερε τρία μέτρα, εξηγώντας «πρόκειται για τρεις σελίδες, ας μου συγχωρεθεί η παράφραση της αλληγορίας», οπότε ζήτημα είναι εάν ο πανεπιστημιακός λόγος, τέτοιου επιπέδου, και η ορολογία τεχνολογίας (όπως π.χ., το reboot, «επανεκκίνηση» στους υπολογιστές), θα γίνεται κατανοητός από το ευρύ κοινό. «Ισως χρειαστεί ο λαός υποτίτλους, όπως στις ταινίες» παρατήρησε ακροατής της ραδιοφωνικής μετάδοσης από το υπουργείο Οικονομικών, στην πρώτη ανακοίνωση των μέτρων. Πάντως, ο υπουργός –κάτι που δεν συνηθίζεται στα υπουργεία– χειροκροτήθηκε από το ακροατήριο, όταν ανακοίνωσε την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Πρώτο μέτρο… κάγκελα

Την ώρα που έγινε, χθες, η φωτογράφιση των μελών της νέας κυβέρνησης στα σκαλιά της Βουλής με τη λήξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, συγχρόνως γινόταν και η αφαίρεση του κιγκλιδώματος μπροστά στον «Αγνωστο Στρατιώτη» πιο μέσα, στη Σκοπιά των Ευζώνων. Τα κάγκελα είχαν τοποθετηθεί για λόγους ασφαλείας του Μνημείου και των φρουρών. «Ετσι “ο Αγνωστος Στρατιώτης” είναι και πάλι προσιτός στους Ελληνες και ξένους να πλησιάζουν ελεύθερα. Και στους τουρίστες να φωτογραφίζονται με τους Εύζωνες», η υπουργική ανακοίνωση Γιάννη Πανούση του πρώτου μέτρου. Για πότε ξεχάστηκε η πυρπόληση των κουβουκλίων των φρουρών Ευζώνων και τα σπασμένα μάρμαρα του Μνημείου που είχε γίνει στις 12 Φεβρουαρίου 2012, όταν κάηκε το ιστορικό κέντρο της Αθήνα και το «Αττικόν» και το «Απόλλων» έμειναν ερειπωμένα, από τότε…

Τηλεφοσ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή