«Αγαπητέ Γιάνη»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Πολλοί πιστεύουν ότι η Αργεντινή χρεοκόπησε λόγω της παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η αλήθεια είναι ότι χρεοκόπησε όταν –«αψυχολόγητα» όπως κρίθηκε μετά– το ΔΝΤ αποχώρησε από εκεί. Η χώρα έμεινε ξεκρέμαστη και το χάος ήταν το επόμενο βήμα. Φυσικά, όπως γίνεται πάντα στους μεγάλους γραφειοκρατικούς οργανισμούς, ακολούθησε μεγάλη συζήτηση εντός του Ταμείου για το λάθος. Εγιναν πολλές εκθέσεις και μελέτες, αλλά η Αργεντινή ακόμη προσπαθεί να συνέλθει. Κι ας έχει παραγωγική βάση πολλαπλώς μεγαλύτερη από την ισχνότατη δική μας.

Κάπως έτσι θα γραφτούν πολλές μελέτες για τη «χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας να ξεγλιστρήσει από την κρίση, για την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που ακολούθησε εκείνο τον μοιραίο Φεβρουάριο της χώρας». Θα γραφτούν θλιβερά και καταγγελτικά άρθρα. Πολλοί θα ελεεινολογήσουν τη Γερμανία, την Ευρώπη, τον καπιταλισμό, αλλά θα το κάνουν από την ασφάλεια του εξωτερικού· όπως και τώρα πολλοί σπρώχνουν τη χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με τον μόνο δανειστή που της απέμεινε, έχοντας καβάτζες στην Αυστραλία κι αλλαχού.

Οι στιγμές για τη χώρα είναι πολύ κρίσιμες. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει γρήγορα έναν έντιμο συμβιβασμό. Οι μαγκιές του κ. Βαρουφάκη του στυλ «δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα» θυμίζουν τις συμβουλές που έδινε δημοσίως στον κ. Γιώργο Παπανδρέου («Αγαπητέ Γιώργο», protagon 6.6.2011): «Πάρε απόψε το βράδυ το ποδήλατό σου, μόνος σου, και κατέβα στην Πλατεία Συντάγματος (Σ.Σ. στους Αγανακτισμένους!). Εκεί, μπορεί να σε γιουχάρουν στην αρχή, αλλά βλέποντάς σε μόνο και αποφασισμένο, θα παραμερίσουν να περάσεις. Ζήτα τον λόγο και μίλησε στον συγκεντρωμένο κόσμο… Εξάγγειλε ότι δεν θα δεχθούμε άλλα δάνεια όσο η Ευρωζώνη αρνείται να συζητήσει καν την αναμόρφωσή της σε μια λογική και βιώσιμη βάση. Οτι, αν αναγκαστεί, η Ελλάδα θα πορευτεί, εντός μεν της Ευρωζώνης, αλλά άνευ δανείων… η Ελλάδα θα κάνει αυτό που έπρεπε να έχει κάνει εδώ και χρόνια: Να ζει μετρημένα. Αν σε ρωτήσουν για τους μισθούς και τις συντάξεις απάντησε ότι, αν αναγκαστούμε, θα τους καταβάλουμε αφού μειώσουμε όλους τους ανώτερους μισθούς (υπουργών, βουλευτών, καθηγητών πανεπιστημίων κ.λπ.) στα 1.000 ευρώ και για όσο καιρό χρειάζεται».

Ελπίζουμε να μη γίνει καμιά στραβή. Αλλά, αν γίνει, θα περιμένουμε, «αγαπητέ Γιάνη», να είσαι εδώ. Να τρέξεις στις ουρές των συνταξιούχων, έξω από τις τράπεζες, ώστε να τους εξηγήσεις το μέγα κι αυτάρεσκο σχέδιό σου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή