49 χρόνια πρίν… 5.IΙ.1966

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«ΛΟΥΝΑ 9»: Μόσχα, 4.- Ο ρωσικός μηχανικός σεληνιακός πρωτοπόρος «Λούνα 9» συνδέει τώρα την Γην με την Σελήνην και ο θαυμασμός της ανθρωπότητος εκδηλούται παντοιοτρόπως, ενώ οι επιστήμονες ελπίζουν εις την συλλογήν πρωτοφανούς σπουδαιότητος  στοιχείων, τα οποία θα επιτρέψουν εις αυτούς να προχωρήσουν εις την κατάκτησιν του Διαστήματος. Ηδη κατά τας επαφάς αι οποίαι είναι περιοδικαί, ελήφθησαν φωτογραφίαι, τας οποίας οι  Ρώσοι πιθανόν  να δημοσιεύσουν αύριον την πρωίαν, ενώ το αγγλικόν αστεροσκοπείον  Τζόντρελ Μπανκ αναφέρει ότι έλαβε  και αυτό  φωτογραφίας εκπληκτικής καθαρότητος και λεπτομερειών από  το γύρω του «Λούνα 9 »  περιβάλλον.  [Σημ. «Φ»: Μία από αυτές είναι και η εδώ δημοσιευόμενη. Credit: Jodrell Bank Centre for Astrophysics,  University of Manchester.]  Ο αγών διά την κατάκτησιν της Σελήνης μεταξύ  Ρωσίας  και Αμερικής  προβλέπεται πολύ ενδιαφέρων, διότι αι δύο χώραι υπολογίζεται ότι ευρίσκονται εις το αυτό σημείον εκκινήσεως. [Σημ. «Φ»: Οπως  είναι γνωστό, την κούρσα εκέρδισαν οι Αμερικανοί τον Ιούλιο του 1969, που  είναι οι πρώτοι -και έκτοτε  οι μόνοι- οι οποίοι προσεληνώθηκαν στον φυσικό δορυφόρο της Γης.]

ΔΙΑΣΤΗΜΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πόρτλαντ, Ορεγκον, 4.-  Ενα  νέον είδος φωτογραφίας αρχίζει  να αποδεικνύεται εξαιρετικώς ενδιαφέρον διά τους επιστήμονας και τεχνικούς. Πρόκειται διά την διαστημοφωτογραφίαν, αι πρώται επιτεύξεις της οποίας δημιουργούν πολλάς ελπίδας ότι η νέα αυτή τέχνη θα επιτρέψη εις τον άνθρωπον ν’ αντιμετωπίση αποτελεσματικώτερον τα προβλήματα  που τον  απασχολούν εις τους τομείς της γεωλογίας, της γεωγραφίας, της διαστημικής τεχνολογίας, της μετεωρολογίας κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή