Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σμύρνη, με κορυφαίο γεγονός την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Βουκόλου

Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σμύρνη, με κορυφαίο γεγονός την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Βουκόλου

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγάλο γεγονός που συγκινεί και χαροποιεί τους έχοντες ρίζα καταγωγής από τη Μικρά Ασία είναι η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και των Συνοδικών Αρχιερέων στη Σμύρνη από τις 5 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2015. Μαζί του μεταβαίνει και ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας. Κορύφωση του πυκνού προγράμματός του στη Σμύρνη είναι η Πατριαρχική Χοροστασία και, στη συνέχεια, η Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, που θα γίνει αύριο Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 9.30 το πρωί, εις τον εορτάζοντα Ιερόν Ναόν του Αγίου Βουκόλου, που ήταν ο πρώτος Επίσκοπος της Σμύρνης. Μετά τη λειτουργία θα γίνει δενδροφύτευση στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Βουκόλου και θα ακολουθήσει δεξίωση, ενώ η Ορθόδοξος Κοινότης Σμύρνης θα παραθέσει, ώρα 14.00, επίσημο γεύμα στο ξενοδοχείο Hilton, όπου θα καταλύσουν ο Βαρθολομαίος και οι συνοδικοί αρχιερείς. Ακολουθεί εθιμοτυπική επίσκεψη στον νομάρχη Σμύρνης και στον δήμαρχο Σμυρναίων, και ώρα 18.00 ο Πατριάρχης θα κηρύξει την έναρξη Αγιολογικού Συνεδρίου στο αμφιθέατρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης. Στις 20.30 ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη παραθέτει δείπνο, στη διάρκεια του οποίου η συνάντηση του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με τους προέδρους των Μικρασιατικών Σωματείων…

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015 θα γίνει εθιμοτυπική επίσκεψη στο Γενικό Προξενείο Ελλάδος. Ωρα 10.00, πρωινή συνεδρία του Αγιολογικού Συνεδρίου και 14.00, γεύμα που παραθέτει το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης. Το απόγευμα, ώρα 16.30, είναι η συνεδρία και λήξη του Αγιολογικού Συνεδρίου. Θα ακολουθήσει Ορθόδοξος Εσπερινός – Πατριαρχική Χοροστασία στον Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σμύρνης και δεξίωση και ώρα 20.30, δείπνο που παραθέτει ο δήμαρχος Σμυρναίων.

Η Κυριακή 8 Φεβρουαρίου ξεκινάει με Πατριαρχική Χοροστασία στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης και ακολουθεί δεξίωση του Γενικού Προξενείου Ελλάδος. Ωρα 13.00, εθιμοτυπική επίσκεψη στον δήμαρχο Κονάκ και δενδροφύτευση στο Ορος Πάγος (Καντιφέ Καλέ) στον τόπο μαρτυρίου Αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσκύνημα, ώρα 16.30, στο Ναΰδριο του Τιμίου Σταυρού Μπουρνόβα.

Την 5η ημέρα, Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 09.30, θα γίνει επίσκεψη στον παλαιό βυζαντινό Ναό Αγίων Αποστόλων (τώρα τέμενος Χισάρ Ονού) και συνάντηση με τον Μουφτή Σμύρνης. Ωρα 11.30 θα γίνει Αναγόρευση της ΑΘΠαναγιότητος εις Επίτιμον Διδάκτορα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Σμύρνης. Λοιπές εθιμοτυπικές επισκέψεις και ώρα 17.00, Ορθόδοξος Εσπερινός – Πατριαρχική Χοροστασία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κιρκιντζέ, καθώς και δενδροφύτευση τον αύλειο χώρο του ναού, με κατακλείδα δείπνο που θα παραθέσει ο δήμαρχος Εφέσου.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψης, θα γίνει, ώρα 09.15 Αρχιερατική Χοροστασία – Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης για την εορτή της μνήμης του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους. Ακολουθεί στις 12.30 προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Κρήνης (Τσεσμέ) και ώρα 18.00 αναχώρηση του Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την Κωνσταντινούπολη.

Η Ενωσις Σμυρναίων συνοδεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε Σμύρνη και Κρήνη…

Οπως είναι φυσικό, η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και των συνοδικών αρχιερέων δημιουργεί ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης, αλλά και πληθώρα αναμνήσεων στους Ελληνες με καταγωγή μικρασιατική. Η γενέτειρα των παπούδων – γιαγιάδων, γονέων και συγγενών που αναγκάσθηκαν να φύγουν κάτω από δραματικές συνθήκες από τη Σμύρνη, την Ελληνίδα πόλι, δημιουργεί δεσμούς δυνατούς, ακατάλυτους από τον χρόνο, αλλά και αναμνήσεις.

Η Ενωσις Σμυρναίων, το παλαιότερο σμυρναϊκό σωματείο, έτος ιδρύσεως 1936, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, ανταποκρίνεται ακριβώς σ’ αυτή τη συγκίνηση και οργάνωσε εκδρομή στη γη της Ιωνίας, από 5 μέχρι και 10 Φεβρουαρίου 2015, προκειμένου να συνοδεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να είναι εκεί, παρούσα, στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στους εορτάζοντες Ιερούς Ναούς του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης, 6/2/2015 και Χαραλάμπους 10/2/2015 στην Κρήνη (Τσεσμέ). 92 ολόκληρα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η παρουσία του Πατριάρχη στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας στους ιστορικούς αυτούς ναούς προσδίδει ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη στο μυστήριο της Θείας Λειτουργίας και σε όσους παρευρεθούν. Της εκδρομής, που γίνεται με έξοδα των μελών της Ενώσεως και συμμετεχόντων φίλων της Ενώσεως, ηγείται ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Γιώργος Αρχοντάκης, εκπαιδευτικός και ιστορικός φιλόλογος. Συμμετέχουν η αντιπρόεδρος της Ενώσεως και μέλη του Δ.Σ., καθώς και ο πατήρ Πέτρος Μελιδώνης των Τριών Ιεραρχών της Νίκαιας και ο Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων. Η εκδρομή στην εξαήμερη διάρκειά της παρακολουθεί οδικώς παράλληλο πρόγραμμα αναμνήσεων και συγκινήσεων μέσα στη Σμύρνη, με επισκέψεις σε Πέργαμο, Αϊβαλί, Εφεσο, Κιρκιντζέ, Βουρλά, Τσεσμέ, Αλάτσατα. Μια μεγάλη εμπειρία. «Η Πατρίδα ζη, όσο την θυμόμαστε…».

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή