Η νέα πραγματικότης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξετινάχθη η ελληνική κυβέρνηση στο κέντρο του ευρωπαϊκού και αμερικανικού ενδιαφέροντος. Ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει το αποτέλεσμα μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας που επέλεξε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αμφισβητώντας επί της ουσίας τη μονοκρατορία της Γερμανίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος. Η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι η χώρα αφρολισθαίνει στο μέσον του Ατλαντικού και ότι ο κ. Τσίπρας σχοινοβατεί στο κενό, με κάποιους να αναμένουν χαιρέκακα την πτώση του. Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν μονοπωλεί απλώς το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Κυριαρχεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή και η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να έχει περιπέσει σε μία κατάσταση αφασίας. Το πρόβλημα δεν είναι εάν και πότε θα παραιτηθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, αλλά ότι η σημερινή ηγετική ομάδα της Κεντροδεξιάς προεξοφλεί το τέλος της «αριστερής παρενθέσεως» σε σύντομο διάστημα.

Ουδείς αντιλαμβάνεται ότι ακόμη και εάν καταστραφεί ολοσχερώς η χώρα –εξέλιξη που απεύχονται όλοι οι Ελληνες πολίτες– δεν είναι διόλου βέβαιον ότι θα ανατραπεί η κυβέρνηση που αναδείχθηκε από τις τελευταίες εκλογές. Στην περίπτωση μιας ολικής καταστροφής –μιας άναρχης χρεοκοπίας, δηλαδή– ο κ. Τσίπρας θα εμφανισθεί ως ο πολιτικός που ηρωικώς συγκρούσθηκε με το Βερολίνο, ενώ ο κ. Σαμαράς ως δήθεν υποτελής της τρόικας και των δανειστών.

Αλλες δυνάμεις εξωθεσμικές ενδέχεται να αναλάβουν την εξουσία σε μία ενδεχόμενη κατάρρευση της χώρας. Σύνεση, συνεπώς, θα πρέπει να χαρακτηρίζει την κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις της με τους εταίρους μας, αλλά και τη στρατηγική του κ. Σαμαρά.

Οι εσωτερικές εξελίξεις στη Ν.Δ. δεν εμπίπτουν στα ενδιαφέροντα ή στις αρμοδιότητες αυτής της στήλης, προς το παρόν τουλάχιστον. Το βέβαιον, όμως, είναι ότι σε αυτό το κόμμα της παραδοσιακής Κεντροδεξιάς έχουν διανοιχθεί πύλες εξόδου παραδοσιακών του ψηφοφόρων – προς τη Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ και το «Ποτάμι». Ο μείζων κίνδυνος, κατά συνέπειαν, είναι μία σταδιακή αποσύνθεση της Ν.Δ., που φυσικά δεν είναι δυνατόν να υπερκερασθεί με την εκλογή ηγέτη συνομηλίκου του κ. Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεδείχθη πρώτο κόμμα διότι προέβαλε πολιτικό αφήγημα διάφορο εκείνου του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί σε αυτή τη φάση η Ν.Δ. είναι ότι η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε και η κριτική δεν είναι δυνατόν να εξαντλείται σε ενδυματολογικές παρατηρήσεις υπουργών ούτε στο εάν η κυβέρνηση ανασκευάζει ριζικώς κάποιες από τις παλαιότερες τοποθετήσεις της.

Οι «κωλοτούμπες» είναι η κορύφωση του θεάματος με την προϋπόθεση ότι ο αθλητής θα πατήσει σταθερά στο έδαφος, μετά την ολοκλήρωση των εναερίων κυκλικών περιστροφών. Αυτό ισχύει τόσο στο άθλημα ασκήσεων εδάφους, όσο και στην πολιτική. Είναι καιρός να αντιληφθεί και η Ν.Δ. ότι διαμορφώθηκε νέα πολιτική κατάσταση μετά τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή