49 χρόνια πρίν στην «Κ» 8.ΙΙ.1966

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 8.ΙΙ.1966

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΔΑ ΚΑΤΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ: Το κείμενον των προτάσεων τας οποίας η ΕΔΑ υπέβαλεν εις τα κόμματα, έχει ως ακολούθως: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς με την πολιτικήν της απόφασιν της 30ής Ιανουαρίου προέβη εις συγκεκριμένην ανάλυσιν της εσωτερικής καταστάσεως. Κεντρικάς εκτιμήσεις της απετέλεσαν: Η σταθερά και διευρυνομένη λαϊκή αντίδρασις προς το Ιουλιανόν πραξικόπημα και η παράτασις της εκτροπής. Η επικίνδυνος όξυνσις της κρίσεως. Αι σαφείς απειλαί δικτατορίας – από εξωπολιτικούς εγχωρίους και ξένους αντιδραστικούς κύκλους, οι οποίοι ασκούν έλεγχον επί των ενόπλων δυνάμεων και του κρατικού μηχανισμού και επιδιώκουν να εκτοπίζουν σταθερά τα πολιτικά κόμματα από τον υπεύθυνον ρόλον ως φορέων της λαϊκής εντολής. Αλλά και η διεύρυνσις των δυνάμεων της δημοκρατικής ομαλότητος. […] Ο λαός […] είναι αποφασισμένος να συντρίψει κάθε απόπειρα δικτατορίας [sic!!!].» […] Είναι αυτονόητον ότι πέραν των σημείων εις τα οποία θα υπάρξη σύμπτωσις τα κόμματα διατηρούν τας απόψεις των. 1.Τα πολιτικά κόμματα καταδικάζουν οποιανδήποτε απειλήν κατά των κοινοβουλευτικών θεσμών. {…]. 2. Μόνη οδός διά την αποκατάστασιν της ομαλότητος είναι αι εκλογαί. […]. 5. Ειδικώτερον διά τας ενόπλους δυνάμεις, η δράσις της “Χούντας”, αι άμεσοι επεμβάσεις ξένων παραγόντων εις τα εσωτερικά τους και ο σάλος που έχει προκληθή, δηλητηριάζουν όλην την πολιτικήν ζωήν και εκτρέφουν νέας απειλάς κατά της ομαλότητος. […] Προς τούτο απαιτείται να καταδικασθή και εξουδετερωθή η “Χούντα” […]».

ΥΠΟΘΕΣΙΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ: Θεσσαλονίκη, 7.- Σήμερον την μεσημβρία εδημοσιεύθη το τελεσίδικον βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών επί της υποθέσεως Λαμπράκη. […] Ηδη τον λόγον έχει η Δικαιοσύνη. […].

ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΚΑΤΕΛΑΝΩΝ: Την 9ην νυκτερινήν χθες, μετά πολιορκίαν μιας ώρας της διωρόφου οικίας επί της οδού Ιάσονος 31 εις το Μεταξουργείον και περιπετειώδους καταδιώξεως εις τας στέγας των γειτονικών οικιών, επετεύχθη η σύλληψις των καταζητουμένων από διμήνου τρομοκρατών Χρήστου Κατελάνου, ετών 37, διευθυντού του κέντρου «Χαβάη» [κάτω από το θέατρο «Περοκέ»] και του αδελφού του Κωνσταντίνου, ετών 45. […] Εκρύπτοντο εις το πλυντήριον της οικίας κάτωθι σκαφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή