Πέρα από τη θεωρία της «περηφάνιας»

Πέρα από τη θεωρία της «περηφάνιας»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί μία κοινωνία να διεκδικήσει το μέλλον βλέποντας γύρω της εχθρούς ενώ θεωρεί περιττή κάθε αυτοκριτική και σείει τα λάβαρα της πληγωμένης περηφάνιας; Αυτή η κατά τα ελληνικά ειωθότα αντίληψη της περιχαράκωσης και της θυματοποίησης, καλλιεργημένη επί δεκαετίες, θα μπορούσε, θεωρητικά, να εκτονωθεί εφόσον το 36% θεώρησε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνία θα «ξεκολλήσει».

Kατά μία εκδοχή, η ψυχραιμία μπορεί να είναι και αντίπαλος της «κραυγαλέας» αξιοπρέπειας. Κατά μία άλλη εκδοχή, η «περηφάνια» μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον ρεαλισμό, και η «τίμια φτώχεια» με τη συνέπεια στην τήρηση των κανόνων. Εξω από αυτό το κάδρο, στο οποίο πρωταγωνιστεί η θεωρία της «ταπείνωσης», μπορεί να δει κανείς τις συντεταγμένες του κόσμου. Καμία προσέγγιση δεν δείχνει ότι η Ελλάδα είναι κόμβος. Αντίθετα, όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι μέρος ενός δικτύου, από το οποίο τροφοδοτείται και από το οποίο εξαρτά την ευημερία της.

Οι διαρκείς ιδεολογικές μετατοπίσεις και αποχρώσεις των ψηφοφόρων τα τελευταία χρόνια, αποκτούν μέσα σε δύο εβδομάδες και ποιοτικά χαρακτηριστικά έκδηλα και εξωστρεφή και ανάμεσα στους πολίτες που επέλεξαν να δώσουν μια ευκαιρία στην παρούσα κυβέρνηση. Γνωρίζω πολλούς σοβαρούς ανθρώπους, που εκτιμώ, οι οποίοι αν και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, διαχωρίζουν τη θέση τους από τα εθνολαϊκιστικά συλλαλητήρια, τα ξόρκια της συλλογικής ταπείνωσης (που η Ιστορία μας δείχνει πού οδηγούν) και επιλέγουν μια πιο ευρωσοσιαλιστική οδό, που περιλαμβάνει και αυτοκριτική και κοσμοπολιτισμό. Αυτή η μερίδα, που ίσως να είναι το ποσοστό εκείνο που θα υποστηρίξει την στροφή της κυβέρνησης στον ρεαλισμό και στην ελεύθερη οικονομία, ελπίζω να επικρατήσει και εν τέλει να περιθωριοποιήσει την πρόταξη του πρωτόγονου συναισθηματισμού και του εθνοκεντρικού απομονωτισμού.

Γιατί, η ελπίδα για ψυχραιμία θα πρέπει να έρθει από το σώφρον κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, που θα κληθεί να υποστηρίξει τη σύγκλιση, τη σύνθεση και τον ευρύτερο διάλογο. Παρακολουθώ με τεράστια απόσταση τα συλλαλητήρια και τις εθνικές κορώνες. Περιμένω να περάσει η πρώτη φούρια και να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η ευρωπαϊκή πτέρυγα της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή