49 χρόνια πρίν… 10.IΙ.1966

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΤΑ ΙΑΚΩΒΟΥ: Νέα Υόρκη, 9.- Ως εγνώσθη ενταύθα, αι τουρκικαί αρχαί δεν επέτρεψαν εις τον Αρχιεπίσκοπον Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβον να λειτουργήση εις τον πατριαρχικόν ναόν της Κωνσταντινουπόλεως, υπό το πρόσχημα ότι ούτος «δεν τυγχάνει Τούρκος υπήκοος». Εις την απαγορευτικήν αυτήν διαταγήν αποδίδεται ιδιαιτέρα σημασία, καθ’ όσον διά πρώτην φοράν τίθεται εκ μέρους επισήμων τουρκικών αρχών ζήτημα «υπηκοότητος», προκειμένου περί κληρικών επισκεπτομένων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον. (Φωτογραφία: Eurokinissi)

ΠΥΡΚΑΪΑ ΣΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ: Θεσσαλονίκη, 9.- Μεγάλης εκτάσεως πυρκαϊά, εκραγείσα την 2αν πρωινήν σήμερον, ηπείλησε να καταστρέψη εξ ολοκλήρου την παλαιάν και ιστορικήν μονήν του Βατοπεδίου εις το Αγιον Ορος. Εκ του πυρός ηπειλήθησαν τα ιερά κειμήλια και η μεγάλη βιβλιοθήκη της μονής, ανεκτιμήτου αξίας, αλλά τελικώς διεσώθησαν όλα χάρις εις την ετοιμότητα των ανδρών της Χωροφυλακής και την αυτοθυσίαν των μοναχών. Αι προξενηθείσαι εις τας κτιριακάς εγκαταστάσεις της μονής ζημίαι υπολογίζονται εις πέντε εκατομμύρια δραχμών. […] Ετραυματίσθη βαρέως ο προϊστάμενος μοναχός Ζαχαρίας […].

ΚΑΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ: Εκ του πυρός εις την μονήν Βατοπεδίου απετεφρώθη ολόκληρος η νοτιοανατολική πτέρυξ, όπου το κτίριον της διοικήσεως, η αίθουσα υποδοχής και κελλία των μοναχών. Επίσης απετεφρώθη το ταμείον της μονής με 1.300.000 δρχ. […] Ο ιερός ναός της μονής διεσώθη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΗΣ: Ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Στέφανος Στεφανόπουλος εδέχθη χθες τον διοικητήν της Ελληνικής Τραπέζης Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ) κ. Νικ. Πορφυρογένην, μετά του οποίου συνειργάσθη επί διαφόρων θεμάτων αφορώντων τας δραστηριότητας της Τραπέζης. Η συνεργασία θα επαναληφθή σήμερον.

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΟΥΣΣΟΛΙΝΙ: Μιλάνον, 9.- Η Ρακέλε Μουσσολίνι, χήρα του φασιστού δικτάτορος Μπενίτο Μουσσολίνι, εζήτησεν από την Κυβέρνησιν των Ηνωμένων Πολιτειών να της αποδοθή εν τεμάχιον του εγκεφάλου του συζύγου της, το οποίον είχε μεταφερθή εις Ουασιγκτώνα δι’ εξέτασιν το 1945.

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ σήμερον και οι παλαιοί Αθηναίοι, κατά το πατροπαράδοτον έθιμον, θα το «τσικνίσουν» με μεζέδες και κρασοκατάνυξιν εις ταβέρνες της Παληάς Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή