Εν είδει απολογισμού

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2012, όταν άρχισε να εφαρμόζεται ο λεγόμενος νόμος Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, εξελέγην εξωτερικό μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος (Σ.Ι.) του Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Ο νόμος αυτός –που ψηφίστηκε με πρωτοφανή πλειοψηφία από τη Βουλή– οδεύει προς ολική κατάργηση, όπως εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά. Τυχαίνει να είμαι παλιός συμμαθητής του Αριστείδη Μπαλτά στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στο Πολυτεχνείο. Τον γνωρίζω πολύ καλά και τον εκτιμώ για την εντιμότητά του και την ακεραιότητά του. Ακόμα και για τις καλές προθέσεις του, τις οποίες δεν αμφισβητώ. Ομως, διαφωνώ πλήρως με τις εξαγγελίες του, ιδίως για τα Σ.Ι. τα οποία προτίθεται να καταργήσει. Ο κ. Μπαλτάς ανέφερε ότι τα Σ.Ι. απέτυχαν και ότι συνολικά ο νόμος Διαμαντοπούλου αποτέλεσε καταστροφή για την ανώτατη παιδεία. Δεν θεμελίωσε, όμως, ούτε κατά το ελάχιστο αυτόν τον ισχυρισμό.

Τι αλλαγές επέφερε αυτός ο νόμος; Κατάργησε την παρωδία ασύλου, που απλώς εξασφάλιζε το ατιμώρητο σε εγκληματικές ενέργειες «σπουδαστών» και μη. Κατάργησε το μοναδικό φαινόμενο των «αιώνιων» φοιτητών –κυρίως κομματικών φοιτητοπατέρων– που λυμαίνονταν τα πανεπιστήμια, χωρίς ούτε πρόσχημα πραγματικής φοίτησης. Εισήγαγε ένα εποπτικό και ελεγκτικό όργανο στη διοίκηση των Ιδρυμάτων κατά τα πρότυπα όλων των πανεπιστημίων της Ευρώπης, της Αμερικής, ακόμα και της αναπτυσσομένης Ασίας. Αυτό το όργανο λέγεται, συνήθως, Board of Trustees ή Board of Regents ή Board of Visitors. Εδώ ονομάστηκε «Συμβούλιο Ιδρύματος». Μια από τις βασικές λειτουργίες του ήταν η εξορθολογισμένη εκλογή πρυτανικών αρχών που αντικατέστησε την παρωδία «δημοκρατικής» εκλογής, στην πραγματικότητα συναλλαγής με οργανωμένες κομματικές συμμορίες. Η νέα κυβέρνηση απορρίπτει όλες αυτές τις καινοτομίες, που απλώς ευθυγραμμίζουν την κατάσταση στα ΑΕΙ με αυτήν των προηγμένων χωρών.

Στα δύο χρόνια που υπηρέτησα στο Σ.Ι. του ΕΜΠ, είδα μια σημαντική βελτίωση τόσο στην ουσιαστική λειτουργία του Ιδρύματος όσο και στο ηθικό σπουδαστών και καθηγητών, παρά το αλλεπάλληλο σφυροκόπημα μέτρων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που έδειξαν επίσης πλήρη αδιαφορία για την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση. Είδα μια ανακούφιση και μια ελπίδα παντού. Μόνο οι κομματικά στρατευμένοι «συνδικαλιστές», πανεπιστημιακοί και φοιτητές, που δεν διαθέτουν καμιά περγαμηνή επιστημονικής καταξίωσης εναντιώθηκαν στον θεσμό.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, σπεύδει ο νέος υπουργός να διαμελίσει αυτόν τον νόμο, ο οποίος -σημειωτέον- κυοφορήθηκε επί σειράν ετών, όταν άρχισε επί υπουργίας Γιαννάκου και συνεχίστηκε με μεράκι από καταξιωμένους και διακεκριμένους επιστήμονες με βαθιά πείρα στα πανεπιστημιακά θέματα όπως ο κ. Θάνος Βερέμης (που τυχαίνει επίσης να είναι συμμαθητής και εμού και του κ. Μπαλτά);

Ο φίλος Αριστείδης Μπαλτάς και πείρα έχει και γνωρίζει αρκετά καλά τα ισχύοντα στην προηγμένη αλλοδαπή. Ομως αρνείται ότι αρμόζουν στη χώρα μας. Αποκαλεί όλα τα εξωτερικά μέλη των Σ.Ι. «αφελή» και τους αποδίδει το ελαφρυντικό της άγνοιας. Διαπράττει, όμως, μέγα σφάλμα, που θα φανεί με την πάροδο του χρόνου. Διαθέτω ευρύτατη πείρα ως καθηγητής πανεπιστημίου στις ΗΠΑ επί 42 συναπτά έτη και γνωρίζω καλά τα ισχύοντα εν Ελλάδι. Εχω συμμετάσχει σε προγράμματα και αξιολογήσεις στη χώρα μας κι έχω διαπιστώσει το πιο επικίνδυνο και καταστρεπτικό στοιχείο που θα υποσκάψει το μέλλον της: ότι οι πιο προικισμένοι φοιτητές, τα καλύτερα μυαλά της χώρας, έχουν τόσο απογοητευτεί από την τραγελαφική κατάσταση στην οποία όλες (είναι αλήθεια) οι κυβερνήσεις την έχουν οδηγήσει, ώστε έχουν αποδημήσει ή είναι αποφασισμένοι να αποδημήσουν μόλις πάρουν τα πτυχία τους. Αυτή είναι μια αρνητική βιολογική επιλογή, που θα αποδεκατίσει το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας και θα αποδειχτεί ολέθρια εξέλιξη.

Ο κ. Μπαλτάς επέλεξε να σημαδέψει τα Σ.Ι. σαν τον αποδιοπομπαίο τράγο με πρωτοφανή απλοϊκότητα και φανατισμό. Στην προσπάθειά του να επιτύχει βελτίωση, επέλεξε λάθος στόχο. Φοβούμαι πως θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στην Παιδεία της χώρας. Οταν η ιδεολογία αντικαθιστά τον ρεαλισμό, έπονται μόνον δεινά.

* Ο κ. Αντώνης Εφραιμίδης είναι καθηγητής Ηλεκτρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ των ΗΠΑ με τον τίτλο του Διακεκριμένου Καθηγητή και κάτοχος της Εδρας Cynthia Kim. Μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΜΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή