Κοστολογημένο συνολικό πακέτο ζητεί η Λαγκάρντ

Κοστολογημένο συνολικό πακέτο ζητεί η Λαγκάρντ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενα «ολιστικό» πακέτο που θα ξεκινά από τη δημοσιονομική προσαρμογή και θα περιγράφει λεπτομερώς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όχι μόνο για τους επόμενους τέσσερις μήνες αλλά και για τα επόμενα χρόνια, θέλει να δει το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση. Οπως κατέδειξε η επιστολή της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, το Ταμείο θεωρεί ότι η συμφωνία του Eurogroup δεν είναι παρά η αρχή. Πλέον, πρέπει να εξειδικευθούν και ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα, και να καταλήξει πως το συνολικό πακέτο θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος. Οπως τονίζουν στο Ταμείο, «οι στόχοι δεν αλλάζουν, αλλά αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι τα μέτρα με τα οποία αυτοί θα επιτευχθούν».

Η επιστολή της κ. Λαγκάρντ θεωρήθηκε σκληρή λόγω της προειδοποίησης ότι για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα πρέπει να εξειδικευθούν οι μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από τομείς. Το Ταμείο αντιδρά ιδιαίτερα στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά και στις δόσεις για την πληρωμή προηγούμενων φορολογικών υποχρεώσεων. Τα στελέχη του έχουν σημειώσει την υστέρηση 3 δισ. ευρώ στα έσοδα την περίοδο Σεπτεμβρίου-Ιανουαρίου και θεωρούν κρίσιμο να αποκτήσουν πλήρη εικόνα του τι σχεδιάζει η κυβέρνηση στη φορολογική διοίκηση. Στην ενημέρωση που έκανε για την Ελλάδα στο συμβούλιο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πόουλ Τόμσεν, υπογράμμισε ότι χρειάζεται μία «ολιστική» προσέγγιση για το τι μέτρα θα λάβει η νέα κυβέρνηση, ώστε η αποστολή να αξιολογήσει τις συνέπειες που θα έχουν στην ελληνική οικονομία για την ανάπτυξη τα έσοδα και τις δαπάνες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο ζητάει ένα μεσοπρόθεσμο, κοστολογημένο πρόγραμμα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις – όπως διευκρινίζεται, όμως, «κανείς δεν ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει αύριο σε περικοπές στις συντάξεις», για παράδειγμα.

Πάντως, πηγές της «Κ» εκτιμούν πως καθώς η κ. Λαγκάρντ είχε ιδία εμπειρία πόσο δύσκολη ήταν η συμφωνία στο Eurogroup, αυτό που θέλησε να μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση με την επιστολή της είναι ότι πλέον θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ουσία και να εργαστεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη του ΔΝΤ θα συζητήσουν με τις ελληνικές αρχές για τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν έχει σημασία αν οι συζητήσεις λάβουν χώρα στην Αθήνα, στο Παρίσι ή αλλού. Αυτό που έγινε σαφές στο εκτελεστικό συμβούλιο, όμως, είναι ότι το Ταμείο θα τηρήσει τους κανόνες του, και αυτοί προβλέπουν ότι θα υπάρχουν αποστολές και συζητήσεις με τα απαραίτητα πρόσωπα στην ελληνική κυβέρνηση και πέραν αυτής. Οσο για το αν θα συμμετέχει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, δεν έγινε σχετική συζήτηση, αλλά η θέση του Ταμείου είναι ότι «ξεκάθαρα το υπουργείο Οικονομικών και τα αρμόδια άτομα εκεί είναι πολύ σημαντικά και για τους τρεις θεσμούς».

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΔΝΤ έχει πεισθεί να δώσει λίγο δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και να τονωθεί η ανάπτυξη – η όποια χαλάρωση, όμως, θα πρέπει να καλυφθεί τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή