49 χρόνια πρίν… 9 – 10.IΙI.1966

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΣΤΗΝ «Κ»: Λευκωσία, 8. (Του ανταποκριτού μας Γ. Λεωνίδου) Εις αποκλειστικήν συνέντευξιν την οποίαν παρεχώρησεν εις την «Καθημερινήν» ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, τονίζει [μεταξύ άλλων] ότι: […] Τα εκ της πολιτικής ασταθείας εν Ελλάδι δημιουργούμενα προβλήματα επιδρούν μοιραίως και επί του Κυπριακού. Η περί την εξουσίαν κομματική διαμάχη χρησιμοποιεί πολλάκις την υπόθεσιν της Κύπρου ως κομματικώς εκμεταλλεύσιμον κατά τρόπον εθνικώς επιζήμιον. Η εν Ελλάδι κρίσις και ιδιαιτέρως ο κομματικός φανατισμός ήρχισε να έχη, έστω και εις μικρόν βαθμόν, την προέκτασίν της εις Κύπρον με κίνδυνον διασπάσεως των αγωνιστικών δυνάμεων του κυπριακού Ελληνισμού.

ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΓΑΛΛΙΑ: Η θέσις της Ελλάδος έναντι της Ατλαντικής Συμμαχίας εξητάσθη κατά τας συνομιλίας μετά του Γενικού Γραμματέως του ΝΑΤΟ κ. Μάνλιο Μπρόζιο, ο οποίος ανεχώρησε χθες την πρωίαν διά Ρώμην και Παρισίους, και κατά την χθεσινήν συνάντησιν του αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και υπουργού Εξωτερικών κ. Ηλία Τσιριμώκου μετά του Αμερικανού πρεσβευτού κ. Φίλιπς Τάλμποτ. Ο κ. Τάλμποτ επεσκέφθη τον κ. Τσιριμώκον την 6.30΄ μ.μ. διά να εκθέση τας απόψεις της Κυβερνήσεώς του επί των τεθέντων υπό του στρατηγού Ντε Γκωλλ όρων, διά την αναδιοργάνωσιν της συμμαχίας. Καίτοι ουδέν ανεκοινώθη σχετικώς, αι πληροφορίαι αναφέρουν ότι η ελληνική Κυβέρνησις, όπως και αι Κυβερνήσεις των υπολοίπων -εκτός της Γαλλίας- χωρών μελών της συμμαχίας, θεωρεί πάντοτε την ύπαρξιν του ΝΑΤΟ απαραίτητον διά την ασφάλειαν του δυτικού κόσμου. Επί του ανακύψαντος θέματος η ελληνική Κυβέρνησις, μη έχουσα γνώσιν των κειμένων των ανταλλαγεισών μεταξύ των προέδρων Ντε Γκωλλ και Τζόνσον επιστολών, δεν είναι δυνατόν εισέτι να λάβη σαφή θέσιν. Η Ελλάς αντιμετωπίζει, πάντως, δυσαρέστως την δημιουργουμένην εκ της διαφωνίας εις τους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας κατάστασιν και θα ηύχετο όπως εξευρεθή βάσις συνεννοήσεως, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΑΝΙΑΣ: Εξελέγη χθες [9-3-1966] καθηγητής εις την έδραν Φιλοσοφίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου ο κ. Δημ. Νιάνιας.

ΕΡΡΙΚΟΣ ΣΚΑΣΣΗΣ: Εις έκτακτον συνεδρίασιν της Ακαδημίας Αθηνών θα ομιλήση απόψε [10-3-1966] ο ακαδημαϊκός κ. Ερρίκος Σκάσσης με θέμα: «Δάντης και Βιργίλιος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή