49 χρόνια πρίν… 13.ΙΙΙ.1966

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΣΟΥΧΑΡΤΟ ΔΙΚΤΑΤΩΡ: Τζακάρτα, 12.- Ο πρόεδρος Σουκάρνο, αφού εξήντλησεν και την τελευταίαν δυνατότητα όπως διατηρήση την πρωτοβουλίαν εις την διακυβέρνησιν της Ινδονησίας, ηναγκάσθη χθες την εσπέραν -όταν εγκατελείφθη και από τους τρεις στρατηγούς οι οποίοι τον είχον υποστηρίξει- να παραδώση όλας τας εξουσίας εις τον επιτελάρχην του στρατού στρατηγόν Σουχάρτο (φωτογραφία), ο οποίος εμφανίζεται ως ο ισχυρός ανήρ της χώρας του. Οπως εγνώσθη, ο αντιστράτηγος Σουχάρτο και ο πρώην υπουργός Αμύνης στρατηγός Χάρις Νασουθιόν κατώρθωσαν να ελκύσουν προς τας απόψεις των όλους τους στρατιωτικούς ηγέτας περιλαμβανομένων και των φίλων του Σουκάρνο στρατηγού Σαρμπινί, νέου υπουργού Αμύνης και στρατηγού Αμέρ Μαχμούντ, διοικητού της φρουράς της Τζακάρτα. Κατόπιν τούτου εζήτησαν διά τελεσιγράφου όπως φύγη από την Κυβέρνησιν ο αντιπρόεδρος κ. Σουμπάντριο. Εν συνεχεία ήρχισαν την συγκέντρωσιν πιστών των στρατευμάτων από όλα τα μέρη της Ινδονησίας εις την Ιάβαν. […] Βεβαιούται ότι ο στρατηγός Σουχάρτο δεν πρόκειται να οργανώση στρατιωτικήν «χούνταν», αλλά θα αφήση «τιμητικώς» πρόεδρον τον κ. Σουκάρνο και θα έχη κυβέρνησιν πολιτικήν η οποία θα εκτελή τας αποφάσεις του στρατού.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ: Η μεταβίβασις των εξουσιών υπήρξε κάπως θεατρική. Ο πρόεδρος Σουκάρνο εις σημερινήν συγκέντρωσιν στρατιωτικών και πολιτικών στελεχών «διέταξε» τον στρατηγόν Σουχάρτο να αναλάβη τον έλεγχον της χώρας και να επιβάλη την τάξιν και ησυχίαν, να φροντίση δε διά την ασφάλειαν του ιδίου του Προέδρου. Ακολούθως, ο στρατηγός Σουχάρτο εις ημερησίαν διαταγήν του εξ ονόματος του προέδρου Σουκάρνο ανήγγειλε την ανάληψιν των εξουσιών και ετόνισεν ότι δεν θα επιτρέψη όπως η επανάστασις της Ινδονησίας, η οποία είναι αριστερά, εξελιχθή προς τα δεξιά, αλλά ούτε και προς την άκραν αριστεράν. Ανεκοινώθη ότι το κομμουνιστικόν κόμμα της Ινδονησίας ετέθη εκτός νόμου.

ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ: Διά βουλεύματος του συμβουλίου εφετών η κομμουνίστρια Ελλη Αλεξίου απεφυλακίσθη αφού κατέβαλεν ως εγγύησιν ποσόν 5.000 δρχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή