49 χρόνια πρίν… 13.ΙΙΙ.1966

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ ΓΙΑ ΓΑΛΛΙΑ – ΝΑΤΟ: Ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών κ. Ηλίας Τσιριμώκος καθώρισε χθες, διά δηλώσεών του, την θέσιν της Ελλάδος έναντι της κρίσεως η οποία εξέσπασεν εις τον ΝΑΤΟ διά της αποχωρήσεως της Γαλλίας. Ο κ. Τσιριμώκος καθώρισεν ότι: α΄) Η Ελλάς είναι κεκηρυγμένη υπέρ της αρχής της πλήρους ενότητος μεταξύ των μελών της Συμμαχίας και θεωρεί αντίθετον προς τα εθνικά συμφέροντα, την αντικατάστασιν της αρχής αυτής με άλυσον κλασσικού τύπου διμερών συμφώνων. Β΄) Θεωρεί επείγουσαν την ανάγκην βελτιώσεων εις το σύμφωνον της Συμμαχίας. Γ΄) Ως προς την απόδοσιν της Συμμαχίας, εκφράζεται σκεπτικισμός διά την επιδειχθείσαν αδυναμίαν αποτελεσματικής προστασίας της Ελλάδος από την τουρκικήν επιθετικότητα και δ΄) Ανεξαρτήτως της παρούσης στάσεως της Γαλλίας, έναντι του ΝΑΤΟ, η Ελλάς δεν πρόκειται να μεταβάλη στάσιν έναντι της χώρας αυτής διατηρούσα πάντοτε τας καλυτέρας των σχέσεων.

ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑΤΟ: Παρίσιοι, 12.- Η Γαλλία ανεκοίνωσε σήμερον ότι θα αποσυρθή από τας δύο συμμαχικάς στρατιωτικάς οργανώσεις [Ανώτατον Αρχηγείον των εν Ευρώπη Συμμαχικών Δυνάμεων και Διοίκησις Κεντρικής Ευρώπης] αι οποίαι συνεπήχθησαν εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ και ότι αι έδραι αυτών που τώρα ευρίσκονται εγγύς των Παρισίων [Φονταινεμπλώ] θα πρέπει να μεταφερθούν εκτός της χώρας. .

ΣΕΦΕΡΗΣ: Ο Γάλλος πρέσβυς παρέθεσε γεύμα εις την πρεσβείαν προς τιμήν του ποιητού Γεωργίου Σεφέρη (βραβείον Νομπέλ) επ’ ευκαιρία της επιδόσεως εις αυτόν του παρασήμου του Ιππότου του Εθνικού Τάγματος Αξίας που του απένειμε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στρατηγός Ντε Γκωλ. Παρεκάθησαν επίσης: […], ο κ. και η κ. Γ. Κατσίμπαλη […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή