49 χρόνια πρίν στην «Κ» 20.ΙII.1966

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 20.ΙII.1966

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ Ι. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τερματίσας την έκτακτον εν Αθήναις αποστολήν του, μετά τας χθεσινάς συνομιλίας του μετά του πρωθυπουργού κ. Στεφάνου Στεφανοπούλου και του υπουργού των Εξωτερικών κ. Ηλία Τσιριμώκου, ο Κύπριος υπουργός των Εξωτερικών κ. Σπύρος Κυπριανού αναχωρεί σήμερον επιστρέφων εις Λευκωσίαν. Εκ των δηλώσεων που επηκολούθησαν τας τελευταίας συνομιλίας, συνάγεται το συμπέρασμα ότι απέτυχεν η αποστολή του κ. Κυπριανού εις τας Αθήνας. Συνίστατο δε αύτη εις το να επιτευχθή συγκατάθεσις της Ελλάδος διά την τοποθέτησιν του τέως αρχηγού του ΓΕΣ στρατηγού κ. Ιωάννου Γεννηματά (φωτογραφία) εις την θέσιν του αρχηγού της κυπριακής Εθνοφρουράς. Η πρότασις αύτη, προελθούσα από τον πρόεδρον Μακάριον, προσέκρουσεν εις αντιρρήσεις τόσον του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα εις την Λευκωσίαν όσον και του προέδρου της Κυβερνήσεως κ. Στεφανοπούλου και του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Σταύρου Κωστοπούλου εις τας Αθήνας. Βεβαιούται ότι πρόθεσις του Κυπρίου προέδρου είναι όπως την προσεχή εβδομάδα επανέλθη εκ νέου επί του θέματος.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ Ο ΓΡΙΒΑΣ: Εν τω μεταξύ, εκ πηγής προσκειμένης εις το περιβάλλον του κ. πρωθυπουργού, μετεδόθη η ακόλουθος εκ Λευκωσίας δήλωσις του στρατηγού κ. Γεωργίου Γρίβα: «Ο στρατηγός κ. Γρίβας, ερωτηθείς επί των αρμοδιοτήτων του, είπε τα εξής: Εις την Κύπρον ευρίσκομαι κατόπιν εντολής της ελληνικής Κυβερνήσεως και η αφαίρεσις από εμέ αρμοδιοτήτων είναι ανέφικτος άνευ της προς τούτο εντολής της ελληνικής Κυβερνήσεως».

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΝ: Λευκωσία, 19.- (Του ανταποκριτού μας Γ. Λεωνίδου).- […] Απεκαλύφθη σήμερον ότι σοβαρά κρίσις σοβεί εξ αφορμής προτάσεως της κυπριακής Κυβερνήσεως όπως ο στρατηγός Γεννηματάς αναλάβη την αρχηγίαν της κυπριακής Εθνοφρουράς, εις αντικατάστασιν του στρατηγού Πρόκου, του οποίου το συμβόλαιον λήγει προσεχώς. Κατόπιν της αποδοχής της προτάσεως αυτής υπό του στρατηγού Γεννηματά, εξεδηλώθη έντονος αντίδρασις του στρατηγού Γρίβα, ο οποίος δεν αποδέχεται περιορισμόν των ευθυνών του και μάλιστα την διεύρυνσιν των ευθυνών του στρατηγού Γεννηματά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή