49 χρόνια πρίν… 9-ΙV-1966

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΧΙΙΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟΝ ΚΚΣΕ: Μόσχα, 8.– Το 23ον Συνέδριον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενώσεως ετερμάτισε σήμερον τας εργασίας του, χωρίς να συμβή τι το εκπληκτικόν ή δραματικόν. Ενεκρίθη ψήφισμα εξ 7.000 λέξεων, το οποίον αναφέρεται εις την εκτίμησιν της διεθνούς καταστάσεως και της εσωτερικής καταστάσεως της Σοβιετικής Ενώσεως, καθορίζει την πορείαν της εξωτερικής πολιτικής του ΚΚΣΕ, καθώς και τα εν γένει ιδεολογικά και οργανωτικά αυτού καθήκοντα. Εις το εν λόγω ψήφισμα διατηρείται ανοικτή η θύρα έναντι της Κίνας, αλλά καταδικάζεται διά πρώτην φοράν ο «ρεβιζιονισμός της αριστεράς», καταγγέλλεται εις έντονον ύφος η αμερικανική πολιτική, ιδία εις το Βιετνάμ, και ο γερμανικός ρεβανσισμός, ταυτοχρόνως όμως διακηρύσσεται διά μίαν εισέτι φοράν η ανάγκη περί ειρηνικής συνυπάρξεως. Εις τον εσωτερικόν τομέα, επικρίνεται ο υποκειμενισμός, που είναι συνυφασμένος με τον κ. Κρούστσεφ και εξ αιτίας του οποίου ανεκόπη η οικονομική ανάπτυξις της χώρας.

ΚΡΙΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ – ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ: Ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας επέστρεψεν αιφνιδίως χθες την εσπέραν εις Λευκωσίαν, ενώ εις τας Αθήνας ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Σταύρος Κωστόπουλος (φωτογραφία) επέδιδεν εις τον υπουργόν Εξωτερικών της Κύπρου κ. Σπύρον Κυπριανού το τελικόν κείμενον του σχεδίου διά την ρύθμισιν του ζητήματος της εθνοφρουράς και των άλλων στρατιωτικών εν Κύπρω θεμάτων. Ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών κ. Ηλίας Τσιριμώκος, υπ’ όψιν του οποίου είχε τεθή την πρωίαν το σχέδιον, υπό την τελευταίαν του μορφήν, εξέφρασε την αντίθεσίν του προς τας νέας τροποποιήσεις και ηρνήθη να παραστή εις την επίδοσιν του σχεδίου εις τον κ. Κυπριανού. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, που επεφυλάχθη να διαβιβάση το σχέδιον προς την κυβέρνησίν του –η οποία κατά τας εκ Λευκωσίας μεταδιδομένας πληροφορίας, προτίθεται να το απορρίψη– εγένετο την 8ην νυκτερινήν δεκτός υπό του Βασιλέως Κωνσταντίνου. Και η συνάντησις αυτή, την εσπέραν της Μεγάλης Παρασκευής, εν συνδυασμώ προς τας προηγηθείσας εξελίξεις και την αναβολήν της αναχωρήσεως του πρωθυπουργού κ. Στεφάνου Στεφανοπούλου διά Πύργον, υπεγράμμισε την σοβαρότητα της καταστάσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή