Οι δικοί μας μικροί «επιτάφιοι»…

Οι δικοί μας μικροί «επιτάφιοι»…

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτός ο άστατος, ο περίεργος καιρός σάρωσε και ρήμαξε τους κήπους, τα περβόλια, ώς και τις μαργαρίτες στα λιβάδια και στους αγρούς. Στην τσιμεντένια Αθήνα και στα πυκνοχτισμένα πλέον προάστια, οι μπουμπουκιασμένες πασχαλιές και οι γλυσίνες δειλιάζουν ακόμη ν’ ανθίσουν, λόγω της βροχής και του ανέμου. Οι παπαρούνες, μόλις πρόλαβαν να ανθίσουν στις βραχωμένες άνυδρες ρεματιές κι έχασαν τα πέταλά τους που σκόρπισαν. Λυπητερά κρίνα χωρίς ευωδιά οι μακρόμισχες κάλλες ακόμη ψάχνουν τις συντρόφισσές τους, τις μαβιές ίριδες «να τα πουν» στο πήλινο βάζο. «Με τι άνθη θα στολίσουμε τον Επιτάφιο» αναρωτιόταν η γερόντισσα, στα σκαλοπάτια της εκκλησιάς της ενορίας της. Τέτοια εποχή, πλημμύρα τα λουλούδια, κύματα οι ευωδιές μάς έβαζαν στο κλίμα του πάθους και του πένθους που, όμως, οδηγεί στην Ανάσταση, στην ελπίδα. Ομως, ο Επιτάφιος πάντα στολίζεται. Οι γλάστρες δίνουν τα τριαντάφυλλά τους και κρατούν τ’ αγκάθια για την προδοσία.

Οι κήποι γεμίζουν τα καλάθια με γαρδένιες, με μαργαρίτες και κλαδιά με λεμονανθούς. Με τα τσαμπιά τους στρώνουν οι γλυσίνες αρωματισμένο στρώμα, τα πέταλα των λουλουδιών σ’ όλα τα χρώματα συντροφεύουν το σεπτό σκήνωμα του Εσταυρωμένου, με δίπλα το Ευαγγέλιο, για να προσκυνούν οι εκκλησιαζόμενοι. Τα παιδιά σκύβουν και αγγίζουν τα πέταλα του μυστηρίου, άλλα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο, όμως δεν γελούν, συμμετέχουν. Στην περιφορά του Επιταφίου που ακολουθεί όλο το χωριό, το νοτισμένο χώμα μυρίζει δυνατά, ίσκιοι τα δέντρα σκύβουν τα κλαδιά τους, στάλες βροχής πάντα πέφτουν ανήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή –έχουν να το λένε οι παλιοί– κι ενώνονται με τα δάκρυα της Παναγίας. Ο πένθιμος χτύπος της καμπάνας κρατά τον ρυθμό της ψαλμωδίας «Αι γενεαί πάσαι ύμνον την ταφήν σου», «Αι μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι», «Ω, γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος». Τα αναμμένα χλωμοκέρια, πέρα από τον φωτεινό τους κύκλο, δείχνουν ακόμη πιο σκοτεινή τη νύχτα στην εξοχή. Στα νεκροταφεία, ανάμεσα στα μνήματα, περνά το ποτάμι του πένθους, άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους, και δεν λησμονούν. Σήμερα, ανήμερα Μεγάλη Παρασκευή, από τις 10 το πρωί ώς τις 2 μ.μ. –ακούσαμε από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ– έξω από το Νεκροταφείο Καλλιθέας συνεχίζεται η συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. «Ολοι μαζί Μπορούμε και για την Υγεία».

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή