Ο χρησμός Μπάφετ σπόρος του κακού

Ο χρησμός Μπάφετ σπόρος του κακού

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο επικίνδυνη εκτίμηση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εκστομίστηκε από τον θρυλικό Αμερικανό επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ, πριν από 10 ημέρες. «Εάν προκύψει να φύγουν οι Ελληνες, αυτό ίσως να μην είναι κακό για το ευρώ», είπε. «Εάν όλοι μάθουν ότι οι κανόνες έχουν σημασία, και εάν φθάσουν σε γενική συμφωνία για τη δημοσιονομική πολιτική μεταξύ των μελών ή κάτι τέτοιο που θα δείξει ότι είναι σοβαροί, αυτό μπορεί να είναι καλό», προσέθεσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Παρ’ όλα τα «εάν» και «ίσως», το μήνυμα είναι σαφές και σημαντικό σε πολλά επίπεδα. Για πρώτη φορά, μια σοβαρή φωνή στην Αμερική λέει ότι η έξοδος της χώρας μας μπορεί να ωφελήσει το ευρώ. Εως τώρα, μόνο στους κόλπους των «ευρωσκεπτικιστών» ακούγονταν προτροπές να αφεθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, ενώ οι Αμερικανοί φοβούνταν ό,τι θα μπορούσε να διαταράξει τη διεθνή οικονομία.

Τα «ατού» της ελληνικής διαπραγματευτικής τακτικής ήταν ο φόβος των Αμερικανών για το απρόβλεπτο και η ανησυχία των ταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η έξοδος της Ελλάδας θα έδειχνε πως το όλο εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος (άρα και της περαιτέρω ένωσης) είναι ευάλωτο. Επιπλέον, υπήρχε ο κίνδυνος Αμερικανοί επενδυτές να θεωρούσαν την έξοδο της Ελλάδας ως προπομπό της κατάρρευσης του ευρώ και να αποφάσιζαν να απομακρυνθούν απ’ όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, αν όχι και απ’ ολόκληρη την ευρωζώνη. Ο χρησμός του Μπάφετ μπορεί να ανατρέψει τελείως τους όρους της συζήτησης. Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ακόμη διατείνεται ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι «θεσμοί» μπλοφάρουν και θα δεχθούν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς έως την 24η Απριλίου (όπως έλεγε πάλι ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, στο Mega χθες), οι εταίροι και πιστωτές μας άρχισαν να υπολογίζουν μήπως ενισχυθεί το ευρώ από την έξοδο της Ελλάδας. Μετά τον φόβο τους για τις απρόβλεπτες συνέπειες της εξόδου μας, ίσως φθάσουμε σύντομα να μας ενθαρρύνουν να κάνουμε λάθος ενώ κόβουμε χορευτικές φιγούρες στο περβάζι του παραθύρου.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε στη Μόσχα, προχθές, ότι οι Ελληνες είναι «συνιδιοκτήτες» του ευρωπαϊκού καραβιού και «συνεπιβάτες» με τους εταίρους, άρα δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να βρεθούν στη θάλασσα. Στα μάτια των εταίρων, όμως, δεν υπάρχουν «επιβάτες»: όλοι πρέπει να τραβούν κουπί στον βαθμό που τους αναλογεί. Προχθές, η ελληνική αντιπροσωπεία είπε στους εταίρους ότι τα χρήματά μας τελειώνουν· αυτοί απάντησαν ότι πρέπει να τους πείσουμε, εντός ολίγων ημερών, ότι έχουμε μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Χθες, ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, δήλωνε ότι η τράπεζά του προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι ύστερα από μια «αρχική ταραχή», αυτό ίσως ωφελήσει το ευρώ, επειδή «θα προκαλέσει σοβαρότερες δομικές μεταρρυθμίσεις μεταξύ των χωρών που θα μείνουν». Ο χρησμός Μπάφετ ελήφθη. Σειρά της Ελλάδας να πείσει με επιχειρήματα γιατί πρέπει να μείνει εντός ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή