Το δώρο του Πούτιν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δώρο που προσέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα –την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος, την οποία είχε κλέψει στα χρόνια της Κατοχής ο αξιωματικός των Ναζί, Φρίντριχ-Βίλχελμ Μίλερ από μοναστήρι στη Σπάρτη– κρύβει πολλούς συμβολισμούς.

Καταρχήν έναν θρησκευτικό. Στέλνει ταυτόχρονα ένα διπλό μήνυμα, τη σημασία της κοινής θρησκείας, προς δύο κατευθύνσεις, στους δύο λαούς. Ο Πούτιν, ο οποίος δείχνει να παίζει σε πολλά ταμπλό και να χρησιμοποιεί με εξαιρετική ευκολία ό,τι εκείνη τη στιγμή τον εξυπηρετεί, τα κομμουνιστικά σύμβολα (αποκατάσταση Στάλιν), τα πανσλαβικά συμφέροντα, τον μετασοβιετικό εθνικισμό, την ορθοδοξία, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τελευταία –ή μήπως στην τεράστια δύναμη της Ορθόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας; Την οποία είχε αντιληφθεί από πολύ νωρίς, όταν μιλούσε για πλήρωση του ηθικού κενού, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, μόνο με θρησκευτικές αξίες. (Το 2000, επισκεπτόμενος τη μονή Pskovo-Pechersky, είχε γράψει στο βιβλίο επισκεπτών: «Η αναγέννηση της Ρωσίας και η ανάπτυξη της δύναμής της είναι συνυφασμένες με την ενδυνάμωση των ηθικών βάσεων της κοινωνίας. Ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι τεράστιος»). Συνεχείς και ποικίλες είναι οι μεθοδεύσεις Πούτιν για τη μετατροπή της Ρωσίας σε παγκόσμιο πόλο της Ορθοδοξίας, με στόχο την αύξηση της πολιτικο-οικονομικής ισχύος. Συναντήσεις με τους κατά τόπους προκαθήμενους των Εκκλησιών, πρωτοβουλίες, επισκέψεις, διοργανώσεις… Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, το εύρος των εορτασμών που ετοιμάζει η Ρωσία για τη συμπλήρωση, το 2016, χιλίων ετών ρωσικού μοναχισμού στην Αθωνική Πολιτεία…

Επειτα, ένα προσωπικό υποδόριο μήνυμα. Είναι ισχυρός ηγέτης, τολμηρός και πολυμήχανος. Δεν επέλεξε ένα οποιοδήποτε κειμήλιο, αλλά μια εικόνα που είχε κλαπεί από τους Ναζί, συγκεκριμένα από τον Φρίντριχ-Βίλχελμ Μίλερ, τον «Χασάπη της Κρήτης», τον πιο στυγερό διοικητή του κατακτημένου νησιού, υπεύθυνο για σειρά θηριωδιών, τη σφαγή στη Βιάννο, την καταστροφή των Ανωγείων και των γύρω χωριών, την εκτέλεση πολιτών στη Δαμάστα κ.ά. Συνελήφθη από τους Ρώσους στο Ανατολικό Μέτωπο, παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές, δικάστηκε, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε το 1947. Ο Πούτιν εντόπισε τους συγγενείς του Μίλερ, που κατείχαν την εικόνα, και την αγόρασε με την πρόθεση να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.

Τέλος, κρύβει ένα σαφέστατο αντιναζιστικό, αντιγερμανικό μήνυμα, σε μια περίοδο που συζητείται έντονα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και ζωντανεύουν μνήμες από τις ναζιστικές φρικαλεότητες, σ’ ένα ψυχρό κλίμα, λόγω των δύσκολων, και πάλι, σχέσεων Μόσχας – Βερολίνου. Οι δεκαετίες βαραίνουν πάνω στη στιγμή. Γερμανία και Ρωσία, με μακρύ παρελθόν συγκρούσεων και με περιόδους προσέγγισης. Η κρίση στην Ουκρανία απώθησε ξανά τα ελκόμενα ετερώνυμα. Η εικόνα (η αγορασμένη από τους συγγενείς ενός Ναζί), που προσφέρεται ως χείρα βοηθείας στους Ελληνες και πετιέται ως «γάντι» στους Γερμανούς, δεν εξαντλεί τους συμβολισμούς της εντός της χώρας μας. Αυτοί «μεταφράζονται» σε παγκόσμια κλίμακα… Ο πειρασμός των προμελετημένων συνεπειών. Η πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή