Πραγματική ανησυχία για τις συντάξεις

Πραγματική ανησυχία για τις συντάξεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαπιστώνω πως ολοένα και περισσότεροι φοβούνται ότι πίσω από τη «διαπραγμάτευση που μας έκανε υπερήφανους» κρύβεται μια πολύ απλή αλήθεια: ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ούτε έτοιμος να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, εφόσον αυτά δεν έχουν προβλεφθεί με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας εξετάσουμε τη διαπίστωση αυτή υπό το φως ενός πρόσφατου παραδείγματος, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η Αυγή». Πρόκειται για υποτιθέμενο διάλογο Μέρκελ-Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το σχετικό αφήγημα, σε κάποια στιγμή, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει το 14% του ΑΕΠ για ετήσια καταβολή των συντάξεων. Είναι προφανές ότι η «αποκάλυψη» γίνεται για να αναδείξει την υπερήφανη απόρριψη των πιέσεων περί το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Οπως εξηγείται, το «επιτελείο που συνόδευε τον πρωθυπουργό έδειξε να απορεί». Ευθύς, «από τον περίφημο κίτρινο φάκελο ανασύρθηκε έγγραφο του ΓΛΚ που διέψευδε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό» και «αποδείκνυε ότι το ετήσιο κόστος των συντάξεων δεν ξεπερνούσε το 7%!»

Το παράδοξο είναι ότι, όπου και να κοιτάξει κανείς, το ποσοστό που δαπανά η χώρα για συντάξεις είναι πιο κοντά στο στοιχείο με το  οποίο  είχαν  τροφοδοτήσει  οι σύμβουλοι της  καγκελαρίας  την  προϊσταμένη τους.

Ετσι, ο ΟΟΣΑ, που εσχάτως κατέστη δημοφιλής στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, μας λέει πως το 2009 ξοδεύαμε το 13% του ΑΕΠ, επομένως τώρα, μετά τόση ύφεση, πρέπει να ξεπερνά το 14% της Μέρκελ! Ο ίδιος οργανισμός προσθέτει ότι χωρίς τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, το ποσοστό θα πήγαινε στο 24% το 2050, ενώ μετά τις αλλαγές εκτιμάται πως δεν θα ξεπεράσει το 15%.

Δεν είμαι μόνον το βάρος των συντάξεων στο κοινό εισόδημα. Στην ίδια έκθεση (Pensions at a Glance, 2013) αποκαλύπτεται γλαφυρά τι προκαλεί το ενδιαφέρον της κ. Μέρκελ. Σε όλα τα κράτη, μεταξύ 2000 και 2012, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό όσων εργάζονται στις ηλικίες 55 έως 64 ετών. Στη Γερμανία, ήσαν κοντά στο 40% και τώρα ξεπερνούν το 60%. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι πλέον κοντά στο 60% από 50%. Μόνον στην Ελλάδα ήταν 40% και τώρα είναι ακόμη λιγότεροι.

Υπάρχει ένας –έστω ένας– υπεύθυνος κρατικός λειτουργός που δεν θα ανησυχούσε όταν γνωρίζει πως οι συντάξεις χρειάζονται 28 δισ. τον χρόνο; Γιατί, λοιπόν, χάρηκαν στην «Αυγή», αφού ούτε τα στοιχεία που επικαλούνται είναι τα σωστά ούτε η εκρηκτική κατάσταση με το ασφαλιστικό αντιμετωπίζεται;

Ας αθροίσουν οι κυβερνητικοί στα 2,8 εκατ. συνταξιούχους το περίπου 1 εκατ. υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για να διαπιστώσουν ότι 1 στους 2 ενήλικες περιμένει να ζήσει από το κράτος. Προφανώς, με τους φόρους που θα πληρώσει ο έτερος Ελληνας συμπολίτης. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή