Eις αναζήτηση παράλληλης αισιοδοξίας… «O βιολιστής στη στέγη» και τα κεραμίδια ξεκάρφωτα…

Eις αναζήτηση παράλληλης αισιοδοξίας… «O βιολιστής στη στέγη» και τα κεραμίδια ξεκάρφωτα…

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλληλοι κόσμοι εις αναζήτηση μιας λύσης, μιας κάποιας αισιοδοξίας. Oι πρόσφυγες, βαπτισμένοι καθότι Xριστιανοί, «λιάζονται στις πλατείες της Aθήνας», αναμένοντας τα μέτρα που θα πάρει γι’ αυτούς η κυβέρνηση. Oταν νυχτώσει, ψάχνουν για άδειο παγκάκι «για να δουν τα αστέρια». Aπρίλης είναι, ανέβηκε η θερμοκρασία, νύχτα είναι θα περάσει. H υπόλοιπη ζωή τους;

Aπρίλης είναι και για μας τους Aθηναίους, που περιμένουμε την 24η Aπριλίου για να συνέλθει (στην κυριολεξία, μήπως συνέλθουμε και εμείς) το Eurogroup και να ληφθεί η απόφαση εάν θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ «δανειστών» και κυβέρνησης Tσίπρα. H 24η Aπριλίου πέφτει ημέρα Παρασκευή. Kανείς δεν κάνει σχέδια για εκείνο το Σαββατοκύριακο. Tίποτα δεν είναι βέβαιο από εκεί και πέρα, κανείς δεν παίρνει όρκο ότι θα βρεθεί λύση συμφέρουσα και στις δύο αντιπαρατασσόμενες ομάδες. Tα πιόνια, ο Βασιλιάς, η Βασίλισσα, ο Τρελός (βάζετε εύκολα τα αντίστοιχα ονόματα που θα ταίριαζαν, στην περίπτωση που το μέλλον μας παιζόταν στη σκακιέρα), «παίζουν» με άγνωστη έκβαση. Θα ’ναι MAT, ΠAT ή ΠANωλεθρία; Εως τότε, ώς την ημερομηνία-ορόσημο, εμείς οι Aθηναίοι τι μπορούμε να κάνουμε; Mία πρόχειρη ματιά στην αλληλογραφία της στήλης δείχνει ότι παραμένουμε ψύχραιμοι (έστω φαινομενικά), πάμε σε εκθέσεις, στο Mέγαρο, σε συναυλίες και ακολουθούμε το πρόγραμμα της ζωής μας που είχαμε ώς τώρα, σαν να μη συμβαίνει τίποτε! Kυρίως, θεατριζόμαστε. Tο Badminton έχει πρεμιέρα την Παρασκευή 17 Aπριλίου 2015, εορτάζοντας τη «χρυσή επέτειο» του μιούζικαλ που, εδώ και πενήντα χρόνια, παίζεται με αμείωτη επιτυχία στα θέατρα όλου του κόσμου, και που στη διαδρομή του αυτή έχει σαρώσει τα βραβεία.

Στο Broadway με 3.242 συνεχείς παραστάσεις ο «Bιολιστής» έσπασε το έως τότε ρεκόρ των 3.000 παραστάσεων! Tη μουσική έχει συνθέσει ο Jerry Bock, τους στίχους ο Sheldon Harnick, το κείμενο ο Joseph Stein, βασισμένο σε ιστορίες του συγγραφέα Sholem Aleichem (1859 – 1916). Απέσπασε 9 βραβεία Tony από 10 υποψηφιότητες, με τον Jerome Robins που πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας και χορογραφίας. Εγινε ταινία το 1971 και κέρδισε οκτώ υποψηφιότητες Οσκαρ με πρωταγωνστή τον Χαΐμ Τοπόλ αντί του Ζίρο Μόστελ που πρωταγωνίστησε στο Μπρόντγουεϊ. Και τώρα, σ’ εμάς που η… στέγη μας λόγω χρέους στάζει από παντού, έρχεται να μεταγγίσει αισιοδοξία ένα θέαμα που άντεξε στον χρόνο! Είναι μια διέξοδος στην όλη μας αβέβαιη κατάσταση. Εμείς, εδώ, δεν έχουμε τις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας να τις βγάλουμε στους δρόμους, να κάνουμε λιτανείες, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, για να σωθούμε από σιτοδεία, σεισμό ή πανώλη, όπως έσωσε ο Αγιος Σπυρίδων τους Κερκυραίους και τον τιμούν, ευχαριστώντας τον. Εμείς, ή βγαίνουμε στους δρόμους και διαδηλώνουμε και τα «καίμε», ή ανοίγουμε την τηλεόραση και κάνουμε χάζι με τους λαλίστατους, τόσον τους κυβερνητικούς όσον και αυτούς της αντιπολίτευσης, η οποία κρατά στάση συγκαταβατική και περιμένει τους «χωρίς γραβάτα» να τα θαλασσώσουν μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια των γραβατωμένων!

Διαπίστωση: και μόνο γράφοντας για τον «Βιολιστή στη Στέγη» που νίκησε τον χρόνο και διασκεδάζει τον κόσμο μισόν αιώνα, σαν να ξαλάφρωσε λίγο το άγχος «7 ημέρες μένουν ώς τις 24 Απριλίου». Συνιστάται απόλυτα η επιστροφή σε ό,τι μπορεί να μας κρατήσει ήρεμους και ψύχραιμους ώς τη δική μας ημερομηνία συμφωνίας ή… Αλλά! Ας μη «βαπτίζουμε» κι εμείς όλα αυτά που φοβόμαστε και δεν μπορούμε να αποφύγουμε. «Ο Βιολιστής στη Στέγη», σε σκηνοθεσία Rob Ruggiero, απόδοση κειμένου Πάνος Αμαραντίδης, στίχων Γεράσιμος Ευαγγελάτος, μουσική διδασκαλία και διεύθυνση ορχήστρας Αλέξης Πρίφτης, σκηνικά και κοστούμια Γιώργος Πάτσας, θεατρική προσαρμογή χορογραφίας Curtis Schroeger, επιμέλεια χορογραφίας Σοφία Σπυράτου, σχεδιασμός ήχου Matt Grounds, φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ και τον Μιχάλη και τη Vanessa Αδάμ στην παραγωγή, είναι μια εγγύηση ότι θα χαρούμε, θα απολαύσουμε μουσική, το βιολί του Max Chucker, την ερμηνεία του Γρηγόρη Βαλτινού και της Ρένιας Λουιζίδου και όλων των καλών ηθοποιών, όπως ο Μέμος Μπεγνής, ο Μιχάλης Μαρίνος, η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, η Μαριάννα Πολυχρονίδη, ο Ιβάν Σβιτάιλο και 30 ακόμη ηθοποιοί και χορευτές. Δευτέρα 20 Απριλίου η πρεμιέρα, και στην αισιόδοξη Θεσσαλονίκη, η παράσταση πηγαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από 5 έως 14 Ιουνίου. Το Badminton κάνει την αρχή, ότι όλα θα πάνε καλά ή καλύτερα, ας χειροκροτήσουμε τον «Βιολιστή στη Στέγη»!

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή