Πάσχα ήταν και πέρασε

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Πάσχα στην Αίγινα» θα μπορούσε να είναι τίτλος ντοκιμαντέρ, μαθητικής έκθεσης, διαφημιστικής – τουριστικής καμπάνιας, συνοπτική απάντηση σε τυπική ερώτηση των ημερών. Δύσκολα φαντάζεται κανείς το νησί του Αργοσαρωνικού να μονοπωλεί τα δελτία ειδήσεων, χωρίς να έχει συμβεί κάτι εξόχως σημαντικό. Και πάλι· η αξιολογική κλίμακα είναι πολύ ελαστική. Τόσο ώστε ενώ αντιμετωπίζει προβλήματα ζωτικής σημασίας (ύδρευσης και σκουπιδιών), αυτά να απασχολούν αποκλειστικά τους κατοίκους και τους παραθεριστές, ως μονιμότερους ασφαλώς των εκπροσώπων της εκάστοτε κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ομως, αυτό το Πάσχα, δεν ήταν σαν όλα τ’ άλλα, όπως θα έλεγε και ο επιμελής μαθητής, τη στιγμή ακριβώς που θα αισθανόταν ότι πρέπει να εισαγάγει το στοιχείο της ανατροπής για να αποκτήσει το πόνημά του ενδιαφέρον. Ο χάρτης της Αίγινας προβαλλόταν στα δελτία ειδήσεων με pins στα σημεία όπου βρίσκονταν μέλη της κυβέρνησης για την πασχαλινή ανάπαυλά τους. Σε όλη την έκταση μπορούσε κανείς να συναντήσει τα πρόσωπα και τους αγαπημένους προορισμούς τους. Από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αλέκο Φλαμπουράρη, στο ζεύγος Βαρουφάκη, στον Γιώργο Σταθάκη, στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον Νίκο Βούτση, στο ζεύγος των υπουργών Θοδωρή Δρίτσα και Τασίας Χριστοδουλοπούλου, και άλλους που, πιθανόν, μας διαφεύγουν. Ασφαλώς, για ορισμένους, δεν ήταν η πρώτη φορά. Τώρα όμως, η παρουσία τους δεν περνούσε απαρατήρητη.

Ενα ανεπαίσθητο ρίγος διέτρεχε αυτές τις ημέρες το νησί. Οπου κι αν πήγαινες, όπου κι αν στεκόσουν, η πληροφορία ήταν στην ατμόσφαιρα. Παντού. Επινες ήσυχα τον καφέ σου, απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα κοντά στη θάλασσα; Οι συνομιλίες στα διπλανά τραπέζια ενημέρωναν πού έφαγε το προηγούμενο βράδυ το ζεύγος Βαρουφάκη, πώς ήταν, τι έλεγε, τι φορούσε, μια εν θερμώ εκτίμηση, καθώς «τους είδαμε για πρώτη φορά από τόσο κοντά». Ενας μικρός κλαψούριζε διαμαρτυρόμενος γιατί η μητέρα του δεν τον άφησε να βγάλει την καθιερωμένη, πλέον, selfie με τον υπουργό Οικονομικών… Επιστρέφεις σπίτι για να αλλάξεις κλίμα και από το διπλανό διώροφο η ενδοσυνεννόηση περιλαμβάνει νέα αναμετάδοση. Με διαφορετική σύνθεση αυτή τη φορά (Τσίπρας – Φλαμπουράρης) σε μεσημεριανό γεύμα. Τι προτίμησαν για φαγητό, πού έπαιζαν τα παιδιά, ποιοι τους πλησίασαν, τι απάντησαν, πόσο απομονώθηκαν οι δυο τους στην παραλία για να μιλήσουν μακριά από το πλήθος.

Εγκαταλείπεις τη βεράντα για τα ενδότερα, ανοίγεις τον υπολογιστή. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε στον Επιτάφιο πηγαίνουν ούτε Ανασταίνουν. Κουβεντούλα, σε ήχο πλάγιο, με το ίδιο θέμα. Ποιος, πού, πότε, πώς, στην Αίγινα πάντα. Στο βραδινό ποτό έχεις μεγάλη πιθανότητα να βρεθείς τετ α τετ με το μισό υπουργικό συμβούλιο…

Αν ζούσαμε σε κόμικς, η τσίκνα από το αρνί θα έβγαινε σε σχηματισμούς. Προφίλ, αμφάς ή σκίτσο τα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου…

Αυτό το Πάσχα η Αίγινα ήταν μια ξεχωριστή επικράτεια. Μπορεί οι ειδήσεις να μην είχαν πολύ καλά νέα για τις διαπραγματεύσεις, τις λίστες, τους φόβους του ατυχήματος· μπορεί οι μετανάστες («πρόσφυγες» για την κυβέρνηση) να έφθαναν κατά δεκάδες στα νησιά και στη συνέχεια στο κέντρο της Αθήνας για «να λιαστούν». Εμείς, όμως, ο τυχερός πληθυσμός του «Πάσχα στην Αίγινα», απολαμβάναμε άμεση ενημέρωση από πρώτο χέρι. Αλλος υπουργός διαβεβαίωνε ότι «βρισκόμαστε σε αδιέξοδο», άλλος ότι «πολύ σύντομα θα κληθούμε, οι ψηφοφόροι, να απαντήσουμε σε κρίσιμα ερωτήματα». Με την ίδια χαλαρή διάθεση.

Καταπονημένη από τη μονοθεματική τετραήμερη εξόρμησή μου, έκλεισα το σπίτι, πήρα αγκαλιά μια μεγάλη σακούλα σκουπίδια σε αναζήτηση διαθέσιμου κάδου – καθώς είχαν οι περισσότεροι χαθεί κάτω από όγκους απορριμμάτων, που σχημάτιζαν παντού ακανόνιστα βουναλάκια. Αυτή η εικόνα είχε τη «μυρωδιά» του καλοκαιριού, μόνη σαφή διαβεβαίωση ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στο νησί. Πάσχα ήταν και πέρασε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή