49 χρόνια πρίν στην «Κ» 26.ΙV.1966

49 χρόνια πρίν στην «Κ» 26.ΙV.1966

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά την χθεσινήν συνεδρίασιν της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ενώσεως Κέντρου κ. Νικόλαος Mπακόπουλος ανέγνωσε και κατέθεσε την ακόλουθον επιστολήν του κρατουμένου [διά την υπόθεσιν ΑΣΠΙΔΑ] λοχαγού {Τάκη} Παπαγεωργοπούλου, απευθυνομένην προς τον υπουργόν Εθνικής Αμύνης κ. Σταύρον Κωστόπουλον:

Κύριε υπουργέ,

Την 24-4-66 ημέραν Κυριακήν, περί ώραν 15.00 και ενώ ευρισκόμην εις τον περίβολον των φυλακών του Σ.Υ.Τ. ομού μετά των άλλων συγκρατουμένων αξιωματικών, προσήλθεν ο δεσμοφύλαξ ίλαρχος Λαμπρινός μετά του επόπτου επιφυλακής της ημέρας ιλάρχου Ξανθάκου και άνευ ουδεμιάς εντολής ουδέ καν και εξηγήσεως, επεχείρησαν να με εγκλείσουν εις το υπ’ αριθ. 7 κελλίον των φυλακών διότι «από της στιγμής εκείνης ετέλουν εν αυστηρά απομονώσει». Αρνούμενος […]. Ούτοι […] επανήλθον μετ’ ολίγον μετά του διοικητού του Σ.Υ.Π. ταξιάρχου Μάντζου και δι’ ασκήσεως αμέσου σωματικής βίας, χειροδικήσαντες και απειλούντες, με έσυραν βιαίως προς το κελλίον ίνα με εγκλείσουν εντός αυτού. Συγκεκριμένως, ενώ εζήτησα και πάλιν έγγραφον διαταγήν εις ην να αναφέρωνται οι λόγοι της αυστηράς απομονώσεως παρά του εισηγητού, οι δύο ίλαρχοι, επιτεθέντες, με συνέλαβον διά αστυνομικών λαβών και παρά τας διαμαρτυρίας μου προς τον παριστάμενον ταξίαρχον διά την διαπραττομένην παρανομίαν, ούτος με εκτύπα με το μαστίγιόν του και απειλών ότι θα με στείλη εις το στρατοδικείον προέτρεπε τους ιλάρχους να με σύρουν βιαίως εντός του κελλίου διά της φράσεως: Χρησιμοποιήσατε βίαν. […] Αμέσως εκλειδώθη η θύρα και μου είπεν ο ταξίαρχος ότι «ούτε διά σωματικήν ανάγκην δεν πρόκειται να βγης» […]

Μετά σεβασμού, Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, λοχαγός Πυροβολικού.

ΙΔΡΥΜΑ ΦΟΥΛΜΠΡΑΪΤ: Το εν Ελλάδι Αμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ιδρυμα (Πρόγραμμα Φουλμπράιτ) ανακοινοί ότι ο διαγωνισμός διά την κάλυψιν εξόδων ταξιδίου εις ΗΠΑ με την κάλυψιν […] διαρκεί μίαν μόνον ακαδημαϊκήν περίοδον. Υπό ωρισμένους όρους, ο χρόνος δύναται να παραταθή και μέχρι τεσσάρων ακαδημαϊκών περιόδων.

ΡΕΝΕ ΚΛΑΙΡ: Ο Γάλλος σκηνοθέτης κ. Ρενέ Κλαίρ έρχεται αύριον εις Αθήνας, με την ευκαιρίαν της παρουσιάσεως σειράς έργων του υπό της Κινηματογραφικής Λέσχης Αθηνών εις την επί της οδού Κανάρη 1 «Μικράν Αίθουσαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή