Κατασκοπευτική εμπιστοσύνη

Κατασκοπευτική εμπιστοσύνη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​«Η εμπιστοσύνη είναι πυλώνας της φιλίας. Οι ΗΠΑ πρέπει να προσέχουν να μη διαρραγεί πλήρως». Η δήλωση, στα όρια της κοινοτοπίας, είναι του Γερμανού πολιτικού Τόμας Οπερμαν. Την έκανε πέρυσι τον Ιούλιο, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, όταν αποκαλύφθηκε και δεύτερο σκάνδαλο κατασκοπείας των ΗΠΑ εις βάρος της Γερμανίας. Το πρώτο είχε αποκαλυφθεί λίγους μήνες νωρίτερα. Πολιτικού, στρατιωτικού και οικονομικού χαρακτήρα η αμερικανική κατασκοπεία, δεν προκάλεσε όμως την οργή της κ. Μέρκελ. Η χαμηλότονη αντίδρασή της εξηγείται μόλις τώρα. Με τις νέες αποκαλύψεις: Η γερμανική μυστική υπηρεσία (ΒΝD) δουλεύει από το 2008 για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΝSΑ) των ΗΠΑ, παρακολουθώντας τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκές εταιρείες. Και επειδή κάθε καλός χριστιανός δεν πρέπει να λέει ψέματα, τον Απρίλιο η γερμανική κυβέρνηση απάντησε γραπτώς στο αριστερό κόμμα «Ντερ Λίνκε» πως η ΒΝD ουδέποτε διευκόλυνε τις ορέξεις της ΝSΑ.

Δεν πρόκειται για ταινία, από αυτές που μας ζαλίζουν με τα απανωτά αρχικά της αλληλοπαρακολουθητικής λερναίας ύδρας. Αλλά για μια ιστορία «βγαλμένη από τη ζωή». Τη μονίμως νυχτερινή ζωή των μυστικών υπηρεσιών και των εξουσιών, που, για το καλό της τεχνολογίας, θέτουν όλο και πιο δύσκολους στόχους: «Να μάθουμε τα μυστικά του Α, ώστε ένα μέρος τους να το πουλήσουμε στον Β και με το υπόλοιπο να ξεχρεώσουμε τον Γ, που παρακολουθεί για εμάς τον φίλο μας τον Β». Είναι αυτό ακριβώς που είπε ο κ. Οπερμαν περί εμπιστοσύνης και φιλίας: ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία είναι σύμμαχες χώρες ως μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ Γερμανία και Γαλλία είναι και φίλες ως μέλη της Ε.Ε. Και;

Σκέφτομαι ότι την επόμενη φορά που κάποιος βλοσυρός Γερμανός αξιωματούχος θα αποπειραθεί να επαναλάβει το μειωτικό για την Ελλάδα κήρυγμα, ότι «έχει διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης εξαιτίας της στάσης των Ελλήνων, γι’ αυτό δεν προκόβουν οι διαπραγματεύσεις», θα κόψει στη μέση τη φράση του, πριν τον πάρουν τα αυτοκαγχαστικά γέλια. Μπα. Ποτέ δεν λείπει η όρεξη για μαθήματα στους τρίτους. Τον αυτοχλευασμό ίσως τον δούμε σε επόμενο επεισόδιο της σατιρικής γερμανικής εκπομπής «Die Anstalt». Οχι στην «κανονική» πολιτική. Εκεί το ηθικό πλεονέκτημα το έχεις επειδή έχεις την ισχύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή