Και ξανά προς την ύφεση τραβά…

Και ξανά προς την ύφεση τραβά…

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των οικονομιών της Ενωσης είχε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο νέο για τη χώρα μας. Οι τεχνοκράτες της Επιτροπής προβλέπουν ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά το 2015 θα περιοριστεί σε μόλις 0,5%. Χειρότερα από το 2014, όταν είδαμε αύξηση κατά 0,8%. Επιπροσθέτως, η πρόβλεψη για το 2016 περιορίστηκε σε 2,9%.

Η ανατροπή των προβλέψεων της ίδιας της Επιτροπής αναδεικνύει τη δυσάρεστη τροπή που παίρνουν τα πράγματα όσο καθυστερεί η εξεύρεση συμφωνίας.

Πράγματι, στις προβλέψεις που είχαν γίνει τον χειμώνα, δηλαδή πριν όχι πολύ καιρό, η Επιτροπή είχε προβλέψει την αύξηση του ΑΕΠ για την τριετία 2014-2015-2016 σε 1% και σε 2,5% και 3,6%, αντίστοιχα. Πείτε, κάπως «μπακάλικα» είναι αλήθεια, ότι στην περίοδο αυτή θα είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,1 εκατοστιαίες μονάδες.

Προσωπικά το έβρισκα λίγο και γι’ αυτό πίστευα (και προφανώς εξακολουθώ να πιστεύω) ότι έπρεπε, πρώτον, να διασφαλίσουμε πλήρως τη δημοσιονομική ισορροπία, δεύτερον, να προωθήσουμε αμέσως τις κύριες μεταρρυθμίσεις και, τρίτον, να επισπεύσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η τριπλή αυτή κίνηση, εφόσον μάλιστα θα γινόταν από μια κυβέρνηση που θα πίστευε στην ορθότητα της υποκείμενης οικονομικής πολιτικής, θα επέτρεπε να επιτύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις προηγούμενες προβλέψεις της Επιτροπής, τουλάχιστον κατά μία πρόσθετη μονάδα ανάπτυξης.

Αντιθέτως, με τις τωρινές προβλέψεις η κατάσταση είναι εξαιρετικά γκρίζα. Στην ίδια τριετία, «πέρυσι-φέτος-του χρόνου», η αθροιστική εκτίμηση της Επιτροπής μειώνει το ΑΕΠ σε 4,2%, που σημαίνει ότι χάνουμε 3 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες πραγματικής ανάπτυξης, την ώρα που τις έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ!

Πολύ φοβούμαι ότι η κατάσταση, ειδικότερα στην περίπτωση που επαληθευτούν οι φόβοι που σωρεύονται γύρω από την τύχη της διαπραγμάτευσης, θα είναι πολύ χειρότερη. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει δίκαιο ο κ. Τόμσεν, του ΔΝΤ, που εκτιμά ότι καθώς έχουν τα πράγματα οδεύουμε προς δημοσιονομικό έλλειμμα ίσο με 1,5% του ΑΕΠ. Αρα, προσθέτει λογικά, για να επιτύχουμε 1,5% πλεόνασμα, όπως έχει διατρανώσει ως επιτυχία η κυβέρνηση, χρειάζονται μέτρα 3 μονάδων του ΑΕΠ ή 5 δισ. ευρώ. Εύκολα αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε την επίπτωση στην οικονομία μιας νέας δημοσιονομικής πίεσης.

Θα πρέπει να υπολογίσει κάποιος ότι ο κύριος λόγος που μειώθηκε η αρχική εκτίμηση ανάκαμψης για το 2015 ήταν μια σοβαρή αλλαγή στις προβλέψεις για τις επενδύσεις. Αντί της αρχικής πρόβλεψης για αύξηση 8,4%, εκτιμήθηκε μείωση κατά 3,1%. Αν η αύξηση, που ακόμη σήμερα εκτιμά η Επιτροπή για το 2016 τελικά δεν πραγματοποιηθεί, όπως είναι απολύτως βέβαιο σε περίπτωση μη συμφωνίας, η ύφεση θα είναι βαθύτερη το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή