Αγγλοφονικό εξ ιδεοληψίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα ιδεολογικά κολλήματα του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά θα ενημερωθούν το Σάββατο οι ΑΧΕΠΑΝΣ, οι Eλληνοαμερικανοί που δεν έκοψαν ποτέ τον «ομφάλιο λώρο» με την Ελλάδα και κάνουν ό,τι μπορούν για να βρεθούν στο πλευρό της πατρίδας τους.

Η AHEPA έχει προγραμματίσει εκδήλωση στην Κομοτηνή, έδρα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, και ο πρύτανης του ιδρύματος Αθανάσιος Καραμπίνης αναμένεται να μιλήσει και για την απόφαση του υπουργού Παιδείας να προχωρήσει στην κατάργηση της διάταξης του νόμου 4316/2014, η οποία επιτρέπει τη δημιουργία αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών τετραετούς φοίτησης με δίδακτρα για φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο νόμος θέσπιζε τρία νέα αγγλόφωνα τμήματα –ένα στα ελληνικά γράμματα στο Δημοκρίτειο Θράκης και δύο στον τομέα του τουρισμού, στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης– και τα ιδρύματα ήδη έχουν προχωρήσει την προετοιμασία τους. Ενδεικτικά, από το Δημοκρίτειο έχουν σταλεί ενημερωτικές επιστολές σε αρμόδιες υπηρεσίες και πανεπιστήμια εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε Ελβετία, Ρωσία, Κίνα, Αυστραλία, Καναδά και χώρες της Μέσης Ανατολής, και το Δημοκρίτειο έχει λάβει θετικές απαντήσεις. Μάλιστα, στο Δημοκρίτειο το τμήμα είναι ήδη έτοιμο για να ξεκινήσει από το 2015-2016.

Η αποκάλυψη του θέματος από την «Κ» στο φύλλο της 24ης Απριλίου προκάλεσε έντονη αμηχανία (εκνευρισμό κατά κάποιους) στον υπουργό Παιδείας, ο οποίος κατέφυγε σε υπεκφυγές –δήλωσε ότι δεν καταργείται κάτι που δεν έχει δημιουργηθεί!– και διέπραξε ολισθήματα – μίλησε για προγράμματα τριετούς φοίτησης (ΑΝΤ1 26.4.2015), ενώ είναι τετραετούς.

Το πλέον ενδεικτικό βέβαια της ιδεοληψίας του υπουργού είναι ότι έψεξε την πρωτοβουλία που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση (επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου) χαρακτηρίζοντάς τη «μνημονιακής αντίληψης». Βέβαια, εάν ήταν… θεσμικής αντίληψης θα ήταν αλλιώς, αλλά πριν από την 25η Ιανουαρίου είχαμε τρόικα και τώρα θεσμούς. Το υπουργείο Παιδείας καταργεί χωρίς αξιολόγηση ό,τι δεν αρέσει στους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, και εάν δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πράξη του επικαλείται το Μνημόνιο. Ομως, μνημονιακά ή μη, τα προγράμματα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, φέρνουν χρήματα στα πανεπιστήμια που στενάζουν, τονώνουν την τοπική οικονομία, δημιουργούν θέσεις απασχόλησης επιστημόνων που μπροστά στην ανεργία εγκαταλείπουν τη χώρα.

«Η πρωτοβουλία συμβάλλει στη διεθνή προβολή της Ελλάδας μέσω των παραπάνω και στη δημιουργία θετικής εικόνας και σηματοδότησης για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πρότυπο», λέει η Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Αντί λοιπόν να προωθήσει η χώρα τη δημιουργία περισσότερων αγγλόφωνων τμημάτων, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παίρνει τα αποθεματικά των ΑΕΙ και ψάχνει… ραπανάκια για την όρεξη. Το πρώτο μέρος της λαϊκής ρήσης όλοι το γνωρίζουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή