49 χρόνια πρίν… 8-V-1966

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ:  (Του κ. Γ. Ν. Αναστασόπουλου) « […] Φαινόμενον της τελευταίας διετίας αποτελεί η εγκατάστασις χιλιάδων Ελλήνων εργατών εις την Σουηδίαν. […]. Οι πυρήνες επολλαπλασιάσθησαν, εντός ολίγων μηνών. Οι πρώτοι μετανάσται εύρον τας συνθήκας καλάς. Αι οικογένειαί των τους ηκολούθησαν. Και τα γράμματά των προσείλκυσαν φίλους και γνωστούς. Ανερχόμενοι εις ολίγας εκατοντάδας, τους πρώτους μήνες του 1964, οι Ελληνες εργάται εις την Σουηδίαν έφθασαν ήδη τους 4.000 και πλέον -κατά τα στατιστικά στοιχεία της 1ης Ιανουαρίου 1966. Γεωμετρικήν πρόοδον εμφανίζουν και αι αποστελλόμεναι επιταγαί. Ησαν 847, αξίας 1.500.000 δρχ., το πρώτον δίμηνον του 1965. Ηυξήθησαν εις 2.996 το αντίστοιχον εφετεινόν δίμηνον και η αξία των υπερέβη τα 5 εκατομμύρια δρχ. […] Εις την Σουηδίαν αι κοινωνικαί παροχαί είναι μεγάλαι – το Κράτος Πρόνοιας λειτουργεί καλώς. Αλλά και οι φόροι είναι βαρείς και αι κρατήσεις μεγάλαι. Υπερβαίνουν το 30% του ημερομισθίου. (Στην φωτογραφία, Ελληνες μετανάστες αποβιβάζονται σε σουηδικό σιδηροδρομικό σταθμό. Αρχές δεκαετίας του ’60.)

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ: Εις το φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς θα ομιλήση αύριον Δευτέραν 8.15 μ.μ. ο θεατρικός συγγραφεύς κ. Ιάκ. Καμπανέλλης με θέμα: «Σύγχρονες μορφές του θεάτρου».

«ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ»: Οι δικηγόροι κ.κ. Στ. Δεληκωστόπουλος και Λ. Σινανιώτης εξελέγησαν χθες παμψηφεί νέοι υφηγηταί εις το μάθημα της Πολιτικής Δικονομίας υπό του συλλόγου των καθηγητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΘΕΜΙΔΟΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ: Ηρχισε χθες η κατεδάφισις των όπισθεν των φυλακών Αβέρωφ κτισμάτων, τα οποία απαλλοτριώθησαν, προκειμένου ο καταλαμβανόμενος υπ’ αυτών χώρος μετά της εκτάσεως των φυλακών να χρησιμοποιηθή διά την ανέγερσιν του δικαστικού μεγάρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή