«Μετεωρολογικά» και «Μικρά Φυσικά» του Αριστοτέλη, ομιλία του Θεοδόση Π. Τάσιου στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

«Μετεωρολογικά» και «Μικρά Φυσικά» του Αριστοτέλη, ομιλία του Θεοδόση Π. Τάσιου στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ολοκληρώνει την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, ώρα 19.00, τη σειρά των ομιλιών – μαθημάτων, αφιερωμένη στα φυσιογνωστικά έργα του Αριστοτέλη. Τα έργα «Μετεωρολογικά» και «Μικρά Φυσικά» παρουσιάζει ο καθηγητής Θεοδόσης Π. Τάσιος. Κι όπως εξηγεί ο ίδιος «τα “Μετεωρολογικά” δεν αφορούν, βέβαια, την πρόβλεψη του καιρού, αλλά ολόκληρη την Κοσμολογία του Αριστοτέλη, καθώς και τις φυσικές του ερμηνείες για ποικίλα φαινόμενα γύρω από τη Γη και επί της Γης, όπως: Κομήτες, διάττοντες, ουράνιο τόξο, σεισμοί, γένεση των μετάλλων, ο κύκλος των υδάτων κ.λπ.». Ολες οι αριστοτελικές ερμηνείες είναι εκτός μυθολογίας, στηρίζονται δε σε βασικές φυσικές λειτουργίες που διερευνώνται με την Παρατήρηση και τη Λογική. Εχοντας ολοκληρώσει το επιστημονικό του σχέδιο  να  περιγράψει  τον φυσικό (άβιο και έμβιο) Κόσμο, ο  Αριστοτέλης  φιλοδόξησε να επεκτείνει την επιστημονική του μέθοδο και σε φαινόμενα τα οποία σήμερα τα θεωρούμε αντικείμενο της Ψυχολογίας. Ετσι, στα «Μικρά Φυσικά» γίνεται λόγος για τη λειτουργία των Αισθήσεων, για τη Μνήμη, για τον Υπνο και τα Ονειρα, κ.λπ.

Με αυτήν την ομιλία – μάθημα, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ολοκληρώνει άλλη μία σειρά διαλέξεων, τις οποίες προσφέρει στους φοιτητές και στο ευρύτερο αθηναϊκό κοινό, συστηματικά, εδώ και πολλά χρόνια. Τελευταίος ομιλητής, ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Θεοδόσης Π. Τάσιος, πολύγλωσσος και ρήτορας ιδιαιτέρου επιστημονικού εύρους στον χώρο της αρχαίας τεχνολογίας, σφραγίζει τη σειρά των ομιλιών – διαλέξεων με τον πλούτο των γνώσεών του και την καλλιέπεια του λόγου του.

Αλλα βιογραφικά στοιχεία: Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο, Ιταλία, επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Θ. Π. Τάσιος είναι επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, καθώς και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Εχει δημοσιεύσει 400 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το βιβλίο του «5 Μαθήματα Ζωής».

«Νεφέλη» σε δημοπρασία

Στη δημοπρασία Ελληνικής Ζωγραφικής που θα γίνει απόψε από τη ΒΕΡΓΟΣ στο Ζάππειο Μέγαρο, ώρα 19.00, με δημοπράτη τον Πέτρο Βέργο, μεταξύ των 84 έργων που θα δημοπρατηθούν είναι και το εικονιζόμενο έργο «Νεφέλη» του Γιαννούλη Χαλεπά (1851 – 1938). Η «Νεφέλη» (πριν από το 1924), βαμμένος γύψος, ύψος (με τη βάση) 50,5 εκ., έχει τιμή εκκίνησης 10.000 – 15.000 ευρώ.

Καλή τύχη, «Νεφέλη» του Γιαννούλη Χαλεπά.

Η έκθεση «Σινεμά ο Απόλλων» τελειώνει αύριο Κυριακή, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, αλλά, προσεχώς, «νέον έργο»…

Η έκθεση του Φραγκίσκου Δουκάκη «Σινεμά ο Απόλλων» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, που εγκαινιάσθηκε στις 22 Απριλίου, σε επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού, ιστορικού τέχνης και κριτικού, ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 10 Μαΐου. Είναι μία τελευταία ευκαιρία για τους φιλότεχνους αλλά και για τους φίλους του κινηματογράφου, όπως ήδη έγραψε η στήλη, να ζωντανέψουν μνήμες παιδικές με κινηματογράφους που είτε έχουν χαθεί, κατεδαφισθεί, ή απλώς στέκονται ακόμη, βουβά ερείπια που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, περιπέτεια, αίσθημα, στην οθόνη αλλά και μέσα στην αίθουσα με τα κόκκινα βελούδινα καθίσματα. Χθες, ανεβαίνοντας από την οδό Σταδίου, είδα στον άλλοτε «Εσπερο» (αριστερά) να πωλούνται γυναικείοι νεωτερισμοί, χωρίς πόρτα, χωρίς ίχνος από την παλιά του ιστορία. Και, δεξιά, το «Αττικόν» και τον «Απόλλωνα», πίσω από ψηλό μεταλλικό τείχος, χωρίς καμία κίνηση που να δηλοί ότι πρόκειται να επαναλειτουργήσουν. Ο Φραγκίσκος Δουκάκης, απόφοιτος της ΑΣΚΤ και μαθητής του Π. Τέτση, ο οποίος ήρθε στα εγκαίνια και φωτογραφήθηκε μαζί του, «δεν θα σβήσει τα φώτα» της δικής του αγάπης για τον κινηματογράφο. Σχέδιό του είναι να παρουσιάσει την έκθεση, εμπλουτισμένη με νέα έργα του, στην είσοδο αυθεντικού παλαιού κινηματογράφου που λειτουργεί, όπως το «Παλλάς» στο Παγκράτι. Συνηγορούμε, χειροκροτούμε και παροτρύνουμε χορηγούς να κάνουν πραγματικότητα «το νέον έργο» Φραγκίσκου Δουκάκη, λίαν προσεχώς.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή