Τούμπα το φεγγάρι, όρθιος ο καπετάνιος

Τούμπα το φεγγάρι, όρθιος ο καπετάνιος

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Στην πολιτική συχνά μεγαλύτερη σημασία έχει όχι πόσο ικανός είσαι αλλά πόσο αντέχεις. Σπάνια ηγέτες αρνήθηκαν την υπέρβαση επειδή πραγματικά δεν ήταν ικανοί, αλλά οπισθοχώρησαν μπροστά σε συνθήκες που δεν μπόρεσαν να αντέξουν. Διότι, στο σκληρό παιχνίδι που λέγεται πολιτική φτάνει νομοτελειακά εκείνη η στιγμή που η αντοχή βαραίνει περισσότερο από την ικανότητα και στο τέλος είναι αυτή που τα κρίνει όλα.

Τότε η πολιτική μετατρέπεται σε ένα μαρτυρικό τεστ ορίων. Των κομματικών ορίων που αντέχεις να παραβιάσεις. Των ιδεολογικών ορίων που αντέχεις να υπερβείς. Αλλά και των συναισθηματικών ορίων που αντέχεις να ξεπεράσεις. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα, που ο προεκλογικός πήχυς αγγίζει επίπεδα φαντασιακά.

Τι συνέβη με την προηγούμενη κυβέρνηση; Τα πρώτα δύο χρόνια, καίτοι σε αντίστροφη τροχιά από τις προεκλογικές αντιμνημονιακές ρητορείες, το πλειοψηφικό κόμμα έδειξε και να μπορεί και να αντέχει. Με λάθη, με ατοπήματα, αναμφισβήτητα, αλλά με πείσμα και προσήλωση ταυτόχρονα. Τους τελευταίους έξι μήνες έπαψε να μπορεί επειδή έπαψε να αντέχει. Παραδόθηκε και παρέδωσε στον γεμάτο αντοχές και με φουσκωμένα αντιμνημονιακό αέρα πανιά ΣΥΡΙΖΑ.

Γρήγορα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε ένα βίαιο τετ α τετ -και αυτή- με την πραγματικότητα, η οποία είχε αληθινούς παίκτες, νέα γλώσσα και τρομακτικά διλήμματα. Το γαλανόλευκο πλήρωμα ήταν φρέσκο, αλλά άπειρο και μαθημένο σε εύκολες αντιπολιτευτικές βαρκάδες.

Υστερα από μια τρίμηνη περιπλάνηση χωρίς πυξίδα στην άγρια θάλασσα της πραγματικότητας, πλέον η κυβέρνηση μοιάζει να βάζει μπρος τις μηχανές και να δίνει στο πλοίο προσανατολισμό. Οι καιροί, όμως, είναι δύστροποι και οι κυματισμοί μεγάλοι. Ισως εκδηλωθούν στο πλήρωμα ανταρσίες ή κάποιοι αναπολήσουν τα ήρεμα λιμανίσια νερά.

Στο τέλος, όμως, το καράβι το κρατούν οι καπετάνιοι. Ο ναυτικός παππούς μου όταν έβλεπε το φεγγάρι ανάσκελα -σημάδι κακοκαιρίας- έλεγε: «Τούμπα το φεγγάρι, όρθιος ο καπετάνιος». Καλός καπετάνιος δεν είναι αυτός που απλώς ξέρει από τιμόνι, αλλά αυτός που αντέχει μερόνυχτα στη γέφυρα, με πενιχρό πλήρωμα, κακό σκαρί και το φεγγάρι τούμπα. Θα μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας; Θα εξαρτηθεί από το αν θα αντέξει. Τα μεγάλα καράβια στις μεγάλες φουρτούνες φαίνονται. Αλλιώς, ισχύει το «πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή