Τα Λάθη του Αντώνη Σαμαρά

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρακολουθώ με προσοχή τις δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού, μου φαίνεται ότι είναι αδύνατον να αποδεχθεί την ήττα του και ότι δεν διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να αναλύσει τις αιτίες που την προκάλεσαν. Καταφεύγει επομένως στο απλουστευτικό σχήμα: ο αντίπαλος έταξε λαγούς με πετραχήλια, είπε ψέματα στους πολίτες, υφάρπασε την ψήφο τους. Με αυτήν την ανάλυση πορεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η… προεδρική φρουρά φέρονται ως εάν η παρούσα κυβέρνηση θα αποτελέσει μια «σύντομη αριστερή παρένθεση». Ας γυρίσουμε όμως λίγους μήνες πριν και ας αναστοχαστούμε γιατί άραγε συνετρίβη η Ν.Δ. από μια ομάδα άπειρων νεαρών που γκρέμιζαν και έχτιζαν με την αριστερή ρητορική τους κάθε μέρα την Ευρώπη; Και μάλιστα γιατί έχασε από ένα εκλογικό σώμα, τα χαρακτηριστικά του οποίου περισσότερο ταίριαζαν με τη δική της φυσιογνωμία; Πέντε θεμελιώδη λάθη διέπραξε ο Αντώνης Σαμαράς: α. Δέχτηκε ως μεταρρύθμιση τη χωρίς λογική καρατόμηση δημοσίων υπαλλήλων. Η ολιγάριθμη μεν αλλά με ισχυρό συμβολισμό θυσία μέσα στην κρίση κλόνισε ένα σημαντικό μέρος ψηφοφόρων, έπληξε ηθικά τη Ν.Δ. β. Ούτε μία στιγμή ο Αντώνης Σαμαράς δεν έδειξε ότι συναισθάνεται το πρόβλημα των συμπολιτών του που η ζωή τους ξεθεμελιώθηκε από την κρίση. Απορροφημένος από το success story του, ενοχικός με τη δική του τούμπα και το μνημόνιο που υπέγραψε, αφηγείτο διαρκώς επιτεύγματα που κανείς δεν ένιωθε, καμάρωνε για επιτυχίες που κανείς ακόμη δεν ζούσε. Επλεκε εγκώμια στον ΕΝΦΙΑ, την ώρα που η χώρα καταριόταν. γ. Συνέχισε την εξοργιστικά άδικη κατανομή των βαρών της χρεοκοπίας. δ. Αντί να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, να αναλύσει τις αιτίες της χρεοκοπίας, να εξηγήσει την τακτική του, να πείσει δηλαδή με ένα σχέδιο, προτίμησε να γίνει ο ίδιος κυβέρνηση και αντιπολίτευση ταυτοχρόνως. Εφάρμοζε και «έσκιζε» τα μνημόνια… Ετσι όμως έπαιξε στην έδρα του ΣΥΡΙΖΑ όπου τον περίμενε ο Τσίπρας και τον διέλυσε. ε. Δεν παραδέχτηκε ποτέ κανένα λάθος του.

Το θέμα είναι ότι η δημοκρατία έχει ανάγκη από μία ισχυρή και όχι μοχθηρή αντιπολίτευση, και ότι η χώρα χρειάζεται πάντα ένα στέρεο σχέδιο για το μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή