49 χρόνια πρίν… 12-V-1966

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΜΙΛΙΑ ΤΖΟΝΣΟΝ ΣΤΟ ΠΡΙΝΣΤΟΝ: Πρίνσετον, Νέα Υερσέη, 11.- Ο πρόεδρος Τζόνσον εδήλωσε σήμερον εις το ενταύθα Πανεπιστήμιον ότι η Αμερική χρησιμοποιεί την ισχύν της με μεγάλην αυτοσυγκράτησιν εις νοτιοανατολικήν Ασίαν και αλλαχού. Ποίον έθνος, ηρώτησεν, ανήγγειλε τόσον περιωρισμένους αντικειμενικούς σκοπούς ή τόσην προθυμίαν να αποσυρθή στρατιωτικώς όταν οι σκοποί αυτοί επιτευχθούν; Ποίον έθνος εθυσίασε την ζωήν των τέκνων του και τεράστια ποσά από τον πλούτον του διά να δώση εις τον λαόν μικρού αγωνιζομένου έθνους την ευκαιρίαν να εκλέξη τον δρόμον του, τον οποίον εμείς οι ίδιοι είναι δυνατόν να μη εκλέξωμεν; […] Απαντών εις τους επικριτάς της πολιτικής του εις το Βιετνάμ, ο κ. Τζόνσον είπεν ότι η άσκησις της εξουσίας εις τον αιώνα αυτόν σημαίνει διά την Αμερικήν όχι προκλητικότητα, αλλ’ αγωνίαν. Εχρησιμοποιήσαμεν την δύναμίν μας όχι εκουσίως και απερισκέπτως, αλλά χωρίς να θέλωμεν και με περιορισμόν.

Κατά τηλεγραφήματα εκ Μόσχας, το ΤΑΣΣ περιέγραψε τον σημερινόν λόγον του κ. Τζόνσον ως απόπειραν δικαιολογίας της επιθετικής πολεμικής των Ηνωμένων Πολιτειών εις την νοτιοανατολικήν Ασίαν και ιδιαιτέρως εις το Βιετνάμ.

[Σημ. «Φ»: Κινηματογραφημένο απόσπασμα του λόγου του Λύντον Τζόνσον.]

ΑΡΕΤΙΝΟΣ:  (Τα νέα βιβλία.) Divinus Aretinus: «Η τριλογία των “Ragionanamenti”». Σχ. 8ον. Σελ. 199. Εκδόσεις «Δίδυμος». Αθήναι 1966.

ΣΕΦΕΡΗΣ:  (Τα νέα βιβλία.) «Ασμα ασμάτων». Μεταγραφή Γ. Σεφέρη. Σχ. 8ον. Σελ. 69. Εκδόσεις «Ικαρος». Αθήναι 1966.

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡ: Ο σκιτσογράφος κ. Κυριακόπουλος (Κυρ) θα φιλοτεχνήση τας σκηνογραφίας διά το κωμειδύλλιον του Κορομηλά «Η τύχη της Μαρούλας», που θα παρουσιάση ο θίασος Διαμαντοπούλου, εν τω πλαισίω των θερινών εκδηλώσεων του ΕΟΤ ανά την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή