Οι μπλόφες και ο Αίσωπος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μη γνωρίζω από διαπραγματεύσεις, αλλά αυτή η ιστορία με τις «απειλές» που δεν υλοποιούνται έχει τραβήξει πολύ. Ορθώς έπαιξε η κυβέρνηση το «ρώσικο χαρτί», γιατί όντως προβλημάτισε την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο. Μπορεί κανείς να πει ότι το πήγε μέχρι εκεί που μπορούσε να το πάει, χωρίς να σπάσει τους οργανικούς δεσμούς της χώρας με την Ευρώπη. Η… μπάλα χάθηκε μόνο όταν κάποιοι μας είπαν ότι θα έρχονταν τα πέντε δισεκατομμύρια της προκαταβολής για τον νέο αγωγό, οπότε ίσως να μην είχαμε πρόβλημα ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Οσοι γνώριζαν από αγωγούς και τα συναφή εξηγούσαν ότι τέτοιο σενάριο δεν «παίζει». Στρατηγική μπλόφα; Ενδεχομένως. Δεν έπεισε όμως τους Δυτικούς και ίσως να εκνεύρισε λίγο τη Μόσχα, που δεν αρέσκεται στον ρόλο διαπραγματευτικού πιονιού…

Εχουμε μετά τις συνεχείς μπλόφες με το δημοψήφισμα ή τη διενέργεια εκλογών. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι το ρίχνουν κάθε τόσο στην «πιάτσα», χωρίς να είναι σαφές πού αποσκοπούν. Στο τέλος φτάσαμε στο σημείο να το προωθεί σαν καλή λύση και ο κ. Σόιμπλε. Κανείς δεν τρομάζει πλέον με την ιδέα ενός δημοψηφίσματος ή εκλογών.

Είχαμε κατόπιν τη στρατηγική μπλόφα της μη πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ. Προκάλεσε θόρυβο διεθνώς και κάποια ανησυχία, αλλά δεν ξεκλείδωσε τη χρηματοδότηση της χώρας. Και το κυριότερο; Πληρώσαμε στην ώρα μας, δημιουργώντας την αίσθηση ότι πράγματι μπλοφάραμε για μια ακόμη φορά. Δεν εισηγούμαι, για να μην παρεξηγηθώ, πως την επόμενη φορά πρέπει να διατυπωθεί κάποια απειλή που θα γίνει πράξη. Λέω απλώς ότι οι συνεχείς στρατηγικές μπλόφες χωρίς αντίκρισμα αδυνατίζουν εν τέλει τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης και καλλιεργούν έναν οξύ κυνισμό στον κόσμο που λέει «και αυτοί το ίδιο είναι, τελικά θα συμβιβασθούν».

Ενδιάμεση συμφωνία θα επιτευχθεί και η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει τις επόμενες εβδομάδες, εκτός και εάν κάποιος κάνει κάποια πολύ αδέξια στραβοτιμονιά ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει τους κραδασμούς. Ακόμη και για τη μεγάλη συμφωνία του επόμενου πακέτου χρηματοδότησης υπάρχουν περιθώρια μιας ρεαλιστικής, συμβιβαστικής λύσης. Η υπερδραματοποίηση της διαπραγμάτευσης είναι κατανοητή, προκειμένου να έλθει σαν «ώριμο φρούτο» η όποια τελική συμφωνία. Ετσι όπως πάει το πράγμα, θα εκδηλωθεί μια πηγαία ανακούφιση εκείνη την ώρα. Εως τότε, όμως, οι μπλόφες χωρίς αντίκρισμα καλό είναι να αποφεύγονται, όπως μάθαμε όλοι από τον Αίσωπο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή