49 χρόνια πρίν… 14-V-1966

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LORD CHALFONT: Παρίσιοι, 13.- Η Αγγλία, η οποία αναπτύσσει δραστηριότητα προς αναδιοργάνωσιν της Ατλαντικής Συμμαχίας, προσανατολίζεται να μεταβληθή το ΝΑΤΟ από απλήν στρατιωτικήν συμμαχίαν, εις όργανον προς ρύθμισιν των διεθνών διαφορών διά διαπραγματεύσεων. Απηχών τας ιδέας αυτάς, ο Βρεταννός υπουργός Αφοπλισμού λόρδος Τσάλφοντ -ομιλών ενταύθα εις πρόγευμα του αγγλοαμερικανικού Τύπου- εδήλωσεν ότι ο ψυχρός πόλεμος πρέπει να σταματήση, ότι η Κίνα πρέπει να γίνη δεκτή εις τον ΟΗΕ, εις τας διεθνείς συζητήσεις και εις την Διάσκεψιν Αφοπλισμού εφ’ όσον κατέστη, ήδη, πυρηνική Δύναμις και ότι η Αμερική και η Ρωσία οφείλουν να επιλύσουν τα μεγάλα διεθνή προβλήματα. […] Εν τη προσπαθεία του να μη επικρίνη τον στρατηγόν Ντε Γκωλλ, ο Αγγλος υπουργός είπεν ότι ωρισμένοι εκ των μακροπροθέσμων πολιτικών σκοπών του είναι αξιοθαύμαστοι, δεν ακολουθεί όμως την πρέπουσαν τακτικήν διότι παν ό,τι εξασθενεί την Ατλαντικήν Συμμαχίαν δεν είναι χρήσιμον. [Φωτογραφία Heisler, αποκείμενη στο γερμανικό Bundesarchiv.]

Η ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΙΤΟΥ: Διεκομίσθη χθες εις Αθήνας, την 1.20 μ.μ. αεροπορικώς εκ Βενετίας, η σεπτή κάρα του Αγίου Τίτου, μαθητού του Αποστόλου Παύλου, ιδρυτού και πρώτου επισκόπου της Εκκλησίας της Κρήτης. Την κάραν συνώδευσαν από Βενετίας, αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης υπό τον μητροπολίτην Κισσάμου Ειρηναίον, αντιπροσωπεία της Καθολικής Εκκλησίας υπό τον επίσκοπον Ολιβόττι […]. Εις το αεροδρόμιον του Ελληνικού ανέμενον ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος και ολόκληρος η Ιερά Σύνοδος προς υποδοχήν του ιερού λειψάνου. Εκ μέρους της Κυβερνήσεως παρέστησαν οι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Στ. Αλλαμανής, Δικαιοσύνης κ. Κ. Στεφανάκης, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου κ. Λουλακάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Ρέντης. Διακόσιοι ιερείς εκ Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου […]. Μουσική της Βασιλικής Αεροπορίας και ένοπλον τμήμα αυτής απέδωσε τιμάς. […] Εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αθηνών η κάρα ετοποθετήθη επί υψηλού βάθρου κεκαλυμμένου υπό πορφυρού υφάσματος προ της Ωραίας Πύλης. Πέριξ της κάρας κατέλαβον θέσεις τέσσερεις βρακοφόροι φρουροί εκ Κρήτης. […] Η κάρα θα μεταφερθή εν πομπή εις το Φαληρικόν Δέλτα προκειμένου να διακομισθή εις Κρήτην διά του πολεμικού «Δόξα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή