Ονειρα και εφιάλτες από τους BRICS

Ονειρα και εφιάλτες από τους BRICS

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νονός του ακρωνυμίου BRICS ήταν, το 2001, ο Τζίμ Ο΄Νιλ στέλεχος της Goldman Sachs. Η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νοτίου Αφρικής έγινε το 2006, στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Η ανεπανάληπτη οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν μετά το 2008 τα ισχυρά κράτη της Δύσης και η αρχικώς πολύ καλύτερη αντίσταση των πέντε αυτών μεσαίων δυνάμεων του πλανήτη έδωσε αφορμή να εξεταστεί ένα μεγαλύτερο σχέδιο. Οι BRICS δημιουργούν σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, με την Κίνα βεβαίως να παράγει το 60% του ΑΕΠ του κλάμπ. Βεβαίως, όπως είπε πρόσφατα ο «νονός» Βραζιλία και Ρωσία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και είναι πλέον πιθανόν η ομάδα να έχει διαλυθεί μέχρι το 2019.

Η ορθή προσέγγιση έπρεπε να είναι μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, όπως πιστεύουν στη Γερμανία. Ομως, το αυταρχικό πολιτικό καθεστώς το οποίο συντηρεί ο Πούτιν, αποτελεί σοβαρότατο εμπόδιο. Η ουκρανική κρίση αποκάλυψε πόσο ευάλωτη είναι η Ρωσία. Σε συνδυασμό με την σοβαρή κάμψη των ενεργειακών τιμών, ο κ. Πούτιν βρέθηκε απομονωμένος.

Ο πρώτος που ωφελήθηκε από την κρίση της Ρωσίας είναι η Κίνα, που εξασφάλισε σταθερές και φθηνές ποσότητες ενέργειας. Κάποιοι στην Αθήνα σκέφτονται ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο κράτος που θα κερδίσει από μια συνεργασία με τους BRICS. Η παλαιότερη δραστηριοποίηση πολυπληθούς αλλά διακριτικής ομάδας δημοσιογράφων, αναλυτών, επιστημόνων και στελεχών επιχειρήσεων φροντίζει να προσδίδει φιλικό προσωπείο σε παρόμοιο ενδεχόμενο.

Πολιτικοί της συμπολίτευσης καλλιεργούν στενές σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν. Ο κ. Καμμένος είναι εκ των παλαιών. Ο κ. Κοτζιάς μεταξύ των πρώτων. Η κ. Κωνσταντοπούλου θαυμάζει το savoir faire της σιδηρόφρακτης διακυβέρνησης. Ο κ. Λαφαζάνης επιδεικνύει ευκαμψία προς τον θρύλο των σοβιέτ. Κυρίως όμως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας βρίσκει στην αγκαλιά του κ. Πούτιν τη ζεστασιά που του αρνείται η μητέρα Ευρώπη.

Είναι όλοι τους τόσο αποκοιμισμένοι σε αυτό το υπόδουλο όνειρο, που έφτασαν στο σημείο να μην αντιδράσουν στην προκλητική απαίτηση ρώσου υπουργού να χρησιμοποιηθεί το ρούβλι ως νόμιμο νόμισμα, παράλληλα με το ευρώ, στις εθνικές συναλλαγές εντός της ελληνικής επικράτειας! Ο κ. Στόρτσακ, που εκπροσωπεί και την θρυλούμενη τράπεζα των BRICS, πρότεινε στην κυβέρνηση να αιτηθεί δανείου, προφανώς σε αντάλλαγμα απεμπόλησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε «θετική έκπληξη» για την πρόταση των BRICS κι ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. Ας μας επιτρέψει να διατυπώσουμε εμείς την «αρνητική έκπληξη» για το πόσο ανερυθρίαστα συντονίζονται τα βήματα ορισμένων στην Αθήνα με την προοπτική εγκατάλειψης της ευρωπαϊκής συμμαχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή