Η Αριστερά και τα επικίνδυνα αδιέξοδα

Η Αριστερά και τα επικίνδυνα αδιέξοδα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν ήδη παρέλθει τρεισήμισι μήνες στάσιμης και κοστοβόρας διακυβέρνησης, πλην όμως διαπνεόμενης από αισθήματα περηφάνιας, με υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι συνεχίζουν με την απλοϊκή αριθμητική τους να θεωρούν ότι ο λογαριασμός βγαίνει και να κρύβονται πίσω από το αστείο ευφυολόγημα των κόκκινων γραμμών.

Δυστυχώς, είναι φανερό ότι ούτε την κρισιμότητα της κατάστασης έχουν αντιληφθεί, ούτε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα και εξακολουθούν να μιλούν σαν να είναι στην αντιπολίτευση. Οι κίνδυνοι είναι μπροστά μας, και το κόστος μιας ατέρμονης διαπραγμάτευσης και μιας χώρας που κάνει σημειωτόν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της έλλειψης χρημάτων, ανεβάζει το μέγεθος και το κόστος των μέτρων που θα χρειαστεί να πάρει στο άμεσο μέλλον. Κόστος που θα κληθούν να καταβάλλουν οι Ελληνες φορολογούμενοι.

Τουναντίον, διαπραγματεύονται με το success story και τις επιτυχίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία ειρωνεύονταν και λοιδορούσαν. Σήμερα όμως μαθαίνουμε ολόκληρη την αλήθεια για την πρόοδο που έκανε η Ελλάδα τα προηγούμενα τρία χρόνια, από την ίδια την κυβέρνηση Τσίπρα! Με το «Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του 2015» που κατέθεσε στην Ευρώπη τον περασμένο Απρίλιο, αποδέχεται πλήρως τις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης!

Οτι «η πρόοδος που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζεται στα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη και είναι αποτέλεσμα των σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που έγιναν. Οτι «η δημοσιονομική θέση της χώρας βελτιώθηκε σημαντικά, αλλά τέθηκαν και οι βάσεις ώστε η πρόοδος στα μακροοικονομικά μεγέθη να μην είναι μόνο κυκλικού χαρακτήρα, αλλά να έχει και σημαντικό διαρθρωτικό υπόβαθρο». Οτι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από το 15,2% του ΑΕΠ το 2009 στο 3,5% του ΑΕΠ το 2014» και ότι «η στροφή προς ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα με εξωστρέφεια, επιτυγχάνεται το 2013 και το 2014». Και ότι «η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε». Δυστυχώς αυτή την πρόοδο ανέκοψαν και αυτό το πρόγραμμα προσπαθούν σήμερα να καταστρέψουν, θεωρώντας τον δημόσιο τομέα βασικό παράγοντα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας!

Οι ιδέες της Αριστεράς πτώχευσαν. Και όσο η Αριστερά επιδιώκει την ανάμειξη του κράτους στην οικονομία αυτό θα αποτελεί το έναυσμα νέων αδιεξόδων. Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία αποδεικνύουν ότι οι Βρετανοί εκλογείς δεν υπέκυψαν σε θεατρινισμούς και παχιά λόγια, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες ανθρώπων της διανόησης να επαναφέρουν την Αριστερά από το περιθώριο. Η βρετανική κυβέρνηση κατάφερε να εμπεδώσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών με μέτρα λιτότητας που ήταν αναγκαία. Τώρα όμως οι Βρετανοί απολαμβάνουν εβδομαδιαία εισοδήματα αυξημένα άνω του 8% και πληθωρισμό κάτω από το 2% που διαρκώς πέφτει.

Την ίδια στιγμή οι Podemos στην Ισπανία, το αντίστοιχο αριστερό κόμμα, εισπράττουν την απογοήτευση του εκλογικού σώματος για την απόσταση που έχουν δημιουργήσει με την πραγματικότητα και την προσπάθειά τους να τη γεφυρώσουν ενόψει των εκλογών.

Οσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αποδέχεται τη ρεαλιστική αυτή πραγματικότητα, όσο δεν αντιλαμβάνεται ότι το κράτος δεν μπορεί να «στριμώχνεται» στην οικονομία, όσο δεν σέβεται θεσμούς και διαχρονικές συμμαχίες της χώρας μας, όσο δεν γίνεται αντιληπτό από όλους ότι πρέπει αντί να φλυαρούν περί του ενός ή του άλλου, αντί να εκβιάζουν για τάχα δημοψηφίσματα (ποιον αλήθεια;) να εργαστούν.

Και όσο δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν περάσει από την όχθη των σχολιαστών στο μετερίζι των κυβερνώντων, τόσο θα βυθιζόμαστε σε νέα και επικίνδυνα αδιέξοδα, κι εκείνοι θα αναζητούν τρόπους απόδρασης.

* Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή