ΑΠΟΨΕΙΣ

Ακριβή ασυναρτησία

Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά, αυτοί θα ήταν απλώς αστείοι. Για τα κυβερνητικά στελέχη ο λόγος, που για κάθε πρόβλημα, αντί μιας λύσης, έχουν εύκαιρο έναν ένοχο. Τη μια μέρα τους φταίει η «τρόικα εσωτερικού», η οποία σύμφωνα με tweet του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, «απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group, όμως, θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες!!!» (19.5.2015).

Την ακριβώς επόμενη μέρα (δηλαδή το «αύριο» του κ. Βαρουφάκη) τους φταίει η «τρόικα εξωτερικού». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «οι θεσμοί είχαν προτείνει να υπάρξει διπλός ΦΠΑ –άλλοι συντελεστές για συναλλαγές με μετρητά και χαμηλότεροι συντελεστές για συναλλαγές με κάρτα– και τώρα οι ίδιοι ανεπισήμως το απορρίπτουν» (20.5.2015). Πρόκειται για εκείνους τους συντελεστές ΦΠΑ, για τους οποίους ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έλεγε σε συνέντευξή του «θα ψάξω να βρω έναν συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση». (ΑΝΤ1 25.2.2015)

Στο μεταξύ, ο διαγωνισμός ασυναρτησίας, από στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μαίνεται σε όλα τα πρωινάδικα της ελληνικής τηλεόρασης. Μετά τον κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, που πρότεινε να πληρώνουμε στους δανειστές με «αέρα», τον κ. Νίκο Βούτση που θα ζητούσε «από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση για το ότι δεν θα πληρώσουμε στην ώρα μας τα 450 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ», ενεφανίσθη έτερος κυβερνητικός φωστήρας για να λύσει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάσης Πετράκος, απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει αν η κυβέρνηση δεν πάρει τα 3,5 δισ. του ΔΝΤ, απάντησε: «Αν δεν είναι, δεν θα πάρει και αυτά που έχει και αυτό, τι να κάνουμε δηλαδή; Δούναι και λαβείν…». Ηταν δε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο να υπάρξει πιστωτικό γεγονός: «Τίποτα δεν θα πάθουμε εμείς. Εχει νου και γνώση η κυβέρνηση και θα πάρουμε όλα τα μέτρα». Φυσικά αναφερόταν στην κυβέρνηση που αγνοούσε ότι υπήρχε ένα τελευταίο αποθεματικό για την προηγούμενη πληρωμή του ΔΝΤ.

Κι ενώ τα κυβερνητικά στελέχη παίζουν με τα επαναστατικά τους κουβαδάκια, το κλίμα σε όλο τον κόσμο γίνεται πιο βαρύ για τη χώρα («ασκούμενους που κάνουν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς» χαρακτήρισε τους Τσίπρα-Βαρουφάκη ο διαχρονικός φίλος της Ελλάδας κ. Γιουνκέρ) και η πραγματική οικονομία βουλιάζει. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, κάθε μέρα διαπραγματεύσεων μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία, χάνονται 22,3 εκατ. ευρώ από το ΑΕΠ της χώρας· κάθε 24 ώρες κλείνουν 59 επιχειρήσεις και μειώνεται η πλήρης απασχόληση κατά 613 θέσεις εργασίας. «Η αγορά βρίσκεται σε ακινησία, ενώ κυριολεκτικά έχει “στεγνώσει” και οι ενέσεις ρευστότητας δεν μπορούν να τη συνεφέρουν. Πλέον θέλει “μετάγγιση αίματος” τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ για να επανεκκινήσει, αφού οι απώλειες του πρώτου πενταμήνου δύσκολα θα αναπληρωθούν μέσα στο 2015», επισημαίνει η Συνομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

Με αυτά και μ’ αυτά, η χώρα βαδίζει σε τρίτο μνημόνιο κι αυτή είναι η πλέον ελπιδοφόρα προοπτική. Διότι, με τα μυαλά που κουβαλούν οι κυβερνώντες και τις τζάμπα μαγκιές που πουλούν για τέρψη των ιθαγενών, μπορεί να συμβεί και το χειρότερο. Η άτακτη χρεοκοπία…