Από τον Βράχο οι πέτρες γίνονται πέτρινα σπίτια, στόλισμα της Υδρας χάρις στους πετράδες

Από τον Βράχο οι πέτρες γίνονται πέτρινα σπίτια, στόλισμα της Υδρας χάρις στους πετράδες

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν ν’ άνοιξε ένα παράθυρο και μπήκε μέσα δροσερός αέρας, άρωμα από την αλμύρα του πελάγου, η είδηση που ήρθε στο δημοσιογραφικό γραφείο για μια ξεχωριστή πρωτοβουλία του Συλλόγου Οικολόγων Υδρας σε συνεργασία με τους καθηγητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του νησιού. Μπροστά στα μάτια των μαθητών, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, δύο πετράδες ονομαστοί της Υδρας, μεταμορφώνουν, από άμορφες πέτρες του βραχότοπου της Υδρας, τα περίτεχνα αγκωνάρια, αυτά που δίνουν την πρώτη ύλη για τα θεόκτιστα σπίτια της Υδρας. Μετά την έμπρακτη αυτή διαπίστωση πως από τον βράχο γίνονται τα πέτρινα σπίτια, στόλισμα και χαρακτηριστικό γνώρισμα του αρχιτεκτονικού τοπίου της Υδρας, τα παιδιά παρακολούθησαν προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «300 χρόνια αρχιτεκτονικής παράδοσης της Υδρας», μια παραγωγή του Συλλόγου Οικολόγων που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Χαρωνίτης. Επιστημονικοί σύμβουλοι του ντοκιμαντέρ ήταν ο αείμνηστος ακαδημαϊκός Παύλος Μυλωνάς και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κώστας Μυλωνάς. Στο τέλος της προβολής τα παιδιά με τους διοργανωτές άνοιξαν διάλογο παραγωγικό.

Στις εύστοχες ερωτήσεις των παιδιών εάν υπάρχουν κίνδυνοι που να απειλούν την ομορφιά και την αισθητική αξία του νησιού τους στα νεώτερα χρόνια, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικολόγων, ποιητής Μανόλης Τσακίρης, τους καθησύχασε διότι, όπως τόνισε: «η Υδρα προστατεύεται από ένα πλέγμα νόμων που έχει θεσπίσει η πολιτεία, με υπερκείμενη αρχή το υπουργείο Πολιτισμού, τα παλιά τα χρόνια με τον Παύλο Παντελάκη και από το 1993, μετά από ενέργειες του Συλλόγου Οικολόγων Υδρας, με το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για την επιστροφή της προστασίας της Υδρας στο υπουργείο Πολιτισμού». Στον αγώνα αυτό εκτός από τον Σύλλογο Οικολόγων Υδρας πρωτοστάτησαν ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, με επικεφαλής τον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και ο έγκυρος Τύπος με πρωταγωνιστή την «Καθημερινή» και τον «Τήλεφο». Και ολοκλήρωσε με τα εξής λόγια ο Μανόλης Τσακίρης: «Ωστόσο η προστασία του νησιού βρίσκεται στα χέρια τα δικά σας, των νέων ανθρώπων. Κλείστε τ’ αυτιά σας σε όσους πιστεύουν ότι με τη μετάλλαξη της Υδρας, το νησί θα πάει μπροστά. Η απάντηση σ’ αυτή την άποψη είναι ότι η τεχνολογία και η κάθε μορφής πρόοδος μπορούν ειρηνικά και δημιουργικά να συνυπάρξουν με την παράδοση, χωρίς να καταστραφεί το μονάκριβο αυτό νησί. Η τύχη της Υδρας, παιδιά, βρίσκεται στα δικά σας χέρια».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε χθες διαδοχικά τα διαπιστευτήρια των νέων Πρέσβεων: της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων κ. Nestor Zipagan Ochoa, της Δημοκρατίας της Αυστρίας κα Andrea Ikic-Böhm και της Δημοκρατίας της Χιλής, κα Maria Pia Busta Diaz. Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο γ.γ. του υπ. Εξωτερικών κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος και ο γ.γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης ε.τ. κ. Γεώργιος Γεννηματάς.

Eκδρομή της Eνωσης Σμυρναίων σε Bραυρώνα, Oσιο Eφραίμ και Nέα Mάκρη…

Το Δ.Σ. της Eνώσεως Σμυρναίων διοργανώνει εκδρομή αυτή την Kυριακή σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της Aττικής. Στον αρχαιολογικό χώρο Bραυρώνας θα γίνει ξενάγηση από την αρχαιολόγο κ. Mαίρη Γκικάκη, μέλος του Δ.Σ. της Eνωσης Σμυρναίων και τον κ. Γιώργο Aρχοντάκη, πρόεδρο του σωματείου, εκπαιδευτικό. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο μοναστήρι του Oσίου Eφραίμ στο Oρος Aμώμων και στη Nέα Mάκρη όπου τα μέλη και τους φίλους της Eνωσης θα υποδεχθεί ο Σύλλογος των Mακρηνών Λιβισιανών με πρόεδρό του την καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κ. Δέσποινα Δαμιανού. Kάθε εκδρομή, όσο κοντινή και αν είναι, ανοίγει τους ορίζοντες της γνώσης, είτε αφορά αρχαιολογικούς χώρους, είτε θρησκευτικά προσκυνήματα, είτε μια ευφρόσυνη ανάπαυλα από την καθημερινότητα. Οι πεζές λεπτομέρειες: η τιμή συμμετοχής είναι 15 ευρώ, για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο 5 ευρώ, για τους άνω των 65 ετών επισκέπτες 3 ευρώ (ας έχουν μαζί ταυτότητα, πολλοί φαίνονται νέοι!). Aυτά, τα μεταξύ αστείου και σοβαρού, από την αντιπρόεδρο της Eνωσης Σμυρναίων που συστήνει την εκδρομή αυτή και το καλό κλίμα της συντροφικότητας που αναπτύσσεται. Αναχώρηση αύριο στις 8 π.μ. από την πλ. Kλαυθμώνος, επί της Σταδίου. Πληροφορίες στα γραφεία της Eνωσης, τηλέφωνο 210-36.33.618, ώρες 10.00-13.00.

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή