Η μεγάλη ευκαιρία λέγεται Ευρώπη

Η μεγάλη ευκαιρία λέγεται Ευρώπη

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φετινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ πραγματοποιήθηκε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την ελληνική οικονομία. Η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αλλά και των ηγετών της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας, υπογράμμισε όλα όσα ο ΣΕΒ πιστεύει και υπηρετεί διαχρονικά, δηλαδή ότι: Μόνο με εμπιστοσύνη, συνεννόηση και συνεργασία εμείς οι Ελληνες θα αναμετρηθούμε με όσα, συστηματικά, κρύψαμε κάτω από το χαλί, όσα αρνηθήκαμε να πράξουμε, όσα, ακόμη και σήμερα, μας κρατούν σε ένα καθεστώς υστέρησης, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει. Γιατί η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών χτίζεται πάνω στη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων γύρω από εθνικούς στόχους, όπως μας δείχνει το ευρωπαϊκό παράδειγμα (Γερμανία, Ισπανία κ.λπ.). Χρειαζόμαστε ένα «εθνικό σύμφωνο εμπιστοσύνης» για να πάμε μπροστά.

Χάσαμε χρόνο και εθνικό πλούτο όλα αυτά τα χρόνια. Και οδηγηθήκαμε σε μια επώδυνη λύση, σε μια «θεραπεία», η οποία εφαρμόσθηκε με λάθος τρόπο. Το μνημόνιο δεν έφερε την κρίση αλλά ούτε και τη λύση: ακόμη και μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, πρωτοφανούς ύφεσης, ανεργίας και αναρίθμητων νομοθετημάτων, το 1/3 των Ελλήνων συντηρεί με την εργασία του τα υπόλοιπα 2/3, η οικονομία μας στηρίζεται κατά 92% στην κατανάλωση -έναντι 78% του ευρωπαϊκού μέσου όρου-, μια δικαστική υπόθεση τελεσιδικεί μετά από δεκαετίες, ενώ η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή στερούν δισεκατομμύρια από τα κρατικά έσοδα. Τον λογαριασμό αυτής της άρνησης τον έχουμε ήδη στείλει στις επόμενες γενεές, ενώ τις επιπτώσεις της πληρώνουν οι οικονομικά ασθενέστεροι, οι έντιμοι, οι συνεπείς, οι εργατικοί Ελληνες.

Σήμερα η Ευρώπη ανοίγει τον βηματισμό της για να προλάβει τον ρυθμό της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανάπτυξη είναι το πρώτο μέλημα κρατών και κυβερνήσεων. Με νέα επενδυτικά σχέδια, νέα κεφάλαια, νομισματικές πολιτικές και αναπτυξιακά εργαλεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζουν αυτόν τον στόχο. Θα είναι κρίμα για την Ελλάδα να μείνει έξω από τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται και να εξανεμιστούν τα οφέλη της επίπονης και οδυνηρής προσαρμογής της τελευταίας πενταετίας. Οι επιχειρήσεις στενάζουν, άνθρωποι και κεφάλαια εγκαταλείπουν τη χώρα και ούτε λόγος να γίνεται για επενδύσεις, αν συνεχίσουμε έτσι.

Η κατάσταση όμως είναι αναστρέψιμη. Η Ελλάδα του 2015 έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, που μας δίνουν το δικαίωμα να διεκδικούμε μία συμφωνία με τους εταίρους μας, με κύρια έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη, χωρίς να χαθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και η κοινωνική συνοχή. Μια τέτοια συμφωνία, είμαστε αποφασισμένοι να την στηρίξουμε με τόλμη και με τις αναγκαίες υπερβάσεις. Ο ΣΕΒ έχει καταθέσει στην κυβέρνηση μια Χάρτα Ανάπτυξης με 82 παρεμβάσεις – κλειδιά για έντεκα κρίσιμους τομείς δημοσίων πολιτικών.

Εχουμε δηλώσει ότι στηρίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις και τη στρατηγική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Θέλουμε ευελιξία στην αγορά εργασίας και την παραγωγικότητα να καθορίζει την αύξηση σε μισθούς. Ομαδικές απολύσεις και lock-out δεν μπορεί να είναι αυθαίρετα εργαλεία στα χέρια της εργοδοσίας. Στηρίζουμε τη συναινετική διαιτησία και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο των θέσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO). Και όλα αυτά με ένα ισχυρό, δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, όπου ιδιωτικά συνταξιοδοτικά σχήματα λειτουργούν συμπληρωματικά με τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Η βάση αυτής της προσπάθειας είναι ένα φιλοαναπτυξιακό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που να μην εχθρεύεται την οικονομική δραστηριότητα, χωρίς μπαλώματα και παραθυράκια και έκτακτες ρυθμίσεις. Οπου οι φόροι στο εισόδημα δεν συνθλίβουν τους συνεπείς φορολογούμενους, ο ΦΠΑ δεν οδηγεί καταναλωτές και επιχειρήσεις σε αδιέξοδα, όπου δεν υπερφορολογείται η μισθωτή εργασία και η παραγωγή και να ενθαρρύνεται η διανομή μέρους των κερδών στους εργαζόμενους.

Ολα αυτά θα έχουν νόημα αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και ενταθούν, καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα των δημοσίων πολιτικών: τη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, τη Δημόσια Ασφάλεια, τις Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας και κυρίως την Παιδεία, όπου οφείλουμε να αποτρέψουμε επικίνδυνα πισωγυρίσματα, χωρίς ιδεοληψίες και να αγκαλιάσουμε την αριστεία και την καινοτομία.

Ολα αυτά τα χρόνια δεν προχωρήσαμε όπως μπορούσαμε και η ευθύνη βαραίνει τις ηγεσίες της χώρας: πολιτικές, κοινωνικές, επιχειρηματικές. Εμείς δημιουργούμε αξίες, συμπεριφορές, πρότυπα και αποτελέσματα. Για αυτό και οφείλουμε να προσπαθήσουμε διπλά, αφού πετύχουμε έναν ρεαλιστικό και βιώσιμο συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Γιατί το σπίτι μας είναι η Ευρώπη. Οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου είναι έτοιμες να επενδύσουν. Υπάρχουν δεκάδες ώριμα επενδυτικά σχέδια, από Ελληνες και ξένους, ύψους δισεκατομμυρίων, που περιμένουν ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, εντός της Ευρωζώνης, για να υλοποιηθούν. Αρκεί όλοι να δούμε πέρα από «κόκκινες γραμμές», να συνεννοηθούμε και να συνεργασθούμε.

* Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας είναι πρόεδρος του ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή