Οι καταπατημένες γραμμές της Δημοκρατίας

Οι καταπατημένες γραμμές της Δημοκρατίας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουμε εστιάσει την προσοχή μας στη ζημιά που επιφέρει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην οικονομία. Δικαίως. Με τις ανερμάτιστες διαπραγματεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να στραγγίξουν τα ταμεία, ακόμη και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με τις απανωτές δηλώσεις που γκρεμίζουν τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, με την αγορά παγωμένη και την ανεργία να ανηφορίζει, με τη μικρή αναλαμπή ανάπτυξης να σβήνει, η οικονομία είναι ο τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να ζήσει μια καταστροφή ανάλογη εκείνης της Μικρασιατικής. Και το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση πασχίζει κάθε μέρα στα τηλεπαραθύρια να την πετύχει.

Υπάρχει όμως και η θεσμική ζημιά που, αν και αόρατη, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον. Η τρύπα που άνοιξε στη «Διαύγεια» είναι μια μεγάλη υποχώρηση στη μάχη της διαφάνειας. Η χοάνη που ανοίγει με τις απευθείας αναθέσεις για προμήθειες και υποδομές υποδοχής προσφύγων εξασφαλίζει τη μέλλουσα διαφθορά. Στη Βουλή τα πράγματα είναι χειρότερα και δεν αναφερόμαστε μόνο στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου τις οποίες μετά βδελυγμίας κατήγγειλαν τα κυβερνώντα κόμματα όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ανοίγουν τρύπες και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος έκανε ερώτηση προς τους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών ζητώντας να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός για το συνολικό κόστος των ταξιδιών «μελών της κυβέρνησης, που συνοδεύονται από στρατιές συμβούλων και συνεργατών στο εξωτερικό, με δαπάνες, που βαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία». Η απάντηση του κ. Αλέκου Φλαμπουράρη ήταν «τρέχα γύρευε»: «Τα στοιχεία που ζητούνται από τον ερωτώντα βουλευτή διατίθενται από τις οικονομικές υπηρεσίες των υπουργείων και από τις υπηρεσίες δημοσιονομικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών. Είναι δημόσια και αναρτώνται στη “Διαύγεια”». Δεν ξέρουμε αν υπάρχει προηγούμενο υπουργού να αρνείται -και μάλιστα με τέτοια έπαρση- την παροχή στοιχείων σε ερωτώντα βουλευτή λέγοντάς του κατ’ ουσίαν να τα ψάξει μόνος του. Βεβαίως όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Φλαμπουράρης είναι πολύ απασχολημένος να πίνει τον καφέ του σε κάθε τηλεοπτικό πάνελ της επικράτειας, αλλά δυστυχώς δημιουργεί ένα πολύ άσχημο θεσμικό προηγούμενο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Οποιος ρωτά κάτι στη Βουλή θα παίρνει την απάντηση ότι τα στοιχεία «διατίθενται από τις οικονομικές υπηρεσίες των υπουργείων» και ο υπουργός δεν θα απαντά.

Δεύτερο κρούσμα. Πέρασε απαρατήρητο σχεδόν ότι η προκήρυξη για τη διεύθυνση της νέας ΕΡΤ αναρτήθηκε παραμονή Πρωτομαγιάς (Πέμπτη 30.4.2015) κι έληγε την επόμενη εργάσιμη ημέρα (Δευτέρα 4.5.2015). Είναι εμφανές ότι επρόκειτο περί φωτογραφικής προκήρυξης για νομιμοποίηση προειλημμένων αποφάσεων. Η θεσμική απρέπεια όμως δεν σταματά εδώ. Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του «Ποταμιού» Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός, «ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους προτεινόμενους από τον υπουργό του για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ και, μεταξύ άλλων, ανήγγειλε πως η ΕΡΤ ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα… Ποιος θα την ανοίξει; Οι… προτεινόμενοι δεν έχουν εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή και, ως εκ τούτου, ο διορισμός τους δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θα ανεβεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή, μήπως, ο υπουργός του; Ή σχεδιάζει να στείλει με το “έτσι θέλω” και βεβαίως χωρίς θεσμική νομιμοποίηση τους επιλεγέντες στην ΕΡΤ να αναλάβουν τη διοίκησή της; Θα πρόκειται για θεσμική εκτροπή για λόγους επικοινωνιακών αναγκών. Μέχρι πού θα φτάσει, άραγε, η καθεστωτική νοοτροπία και πρακτική τους;». Ελα, ντε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή