Οταν η προπαγάνδα άργησε μια μέρα

Οταν η προπαγάνδα άργησε μια μέρα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε το Σάββατο από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί και να αποτελεί αντίπαλον δέος σε όσους επιχειρούν καθημερινά να τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό. Εχουμε καθυστερήσει».

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η αποστροφή του πρωθυπουργού αποτελούσε τμήμα του επίσημου λόγου που εκφωνούσε ή εκείνη τη στιγμή μιλούσε εκτός κειμένου. Επίσης δεν γνωρίζω ποια από τις δύο υποθέσεις είναι και η πιο τρομακτική.

Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο σημείο του λόγου του Αλέξη Τσίπρα κατεδαφίζει και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις για το τι είδους ΕΡΤ ονειρεύεται η κυβέρνηση. Οχι ότι δεν μας είχαν προετοιμάσει με το σχέδιο νόμου όπου κάθε δικλίδα ασφαλείας υπέρ της πολυφωνίας ισοπεδωνόταν για να τεθεί υπό τον έλεγχο του αρμόδιου υπουργού. Αυτό, όμως, που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι η ευκολία με την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει από δημόσιο βήμα ενοχλημένος γιατί το επόμενο βασικό προπαγανδιστικό του όργανο δεν βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, έτσι ώστε να υπάρξει ένα επίσημο, κρατικό, απολύτως ελεγχόμενο από την κυβέρνηση επικοινωνιακό ανάχωμα σε όσους έχουν το θράσος να ασκούν κριτική στην πολιτική του. Γι’ αυτό λοιπόν η βιασύνη και η ενόχληση του πρωθυπουργού.

Εξίσου ενθαρρυντικά για το (λαμπρό, όπως προδιαγράφεται) μέλλον του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι και τα όσα μεταφέρονται από την ακρόαση του υποψήφιου προέδρου, διευθύνοντος συμβούλου και των υπολοίπων μελών του νέου διοικητικού συμβουλίου από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σε άλλη σελίδα της εφημερίδας θα βρείτε ενδελεχές ρεπορτάζ του Γιώργου Μπουρδάρα, όμως δεν μπορώ να μη σταθώ στη γεμάτη συμβολισμούς ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τους κ. Διονύση Τσακνή (υποψήφιος πρόεδρος) και Λάμπη Ταγματάρχη (υποψήφιος διευθύνων σύμβουλος) για τα πεπραγμένα τους όσο καιρό ήταν κλειστή η ΕΡΤ. Ο υποψήφιος πρόεδρος τόνισε (ή απολογήθηκε;) ότι συμμετείχε στις κινητοποιήσεις στο Ραδιομέγαρο ενώ και ο υποψήφιος διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι ήταν στο πλευρό των διαδηλωτών και απολυμένων από τις πρώτες στιγμές στο λουκέτο του 2013… Μάλιστα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή άσκησε κριτική στον Λάμπη Ταγματάρχη γιατί είχε γράψει άρθρο με το οποίο κατέθετε την προσωπική του άποψη για τους υπεύθυνους του κλεισίματος της ΕΡΤ.

Η ιστορία της επανασύστασης της ΕΡΤ δεν είναι παρά ακόμα ένα επεισόδιο της θεσμικής οπισθοδρόμησης στην οποία σύρεται η χώρα, ενώ όλα τα φώτα είναι στραμμένα στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης.

Οταν με το καλό κλείσει η συμφωνία και έχουμε χρόνο και διάθεση για να συζητήσουμε και κάτι άλλο πέρα από τους μισθούς και τις συντάξεις, θα ξυπνήσουμε σε μια Ελλάδα όπου η νέα ΕΡΤ θα είναι επισήμως προπύργιο της κρατικής προπαγάνδας.

Είμαι βέβαιος ότι αξίζει η καθυστέρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή