49 χρόνια πρίν… 27-V-1966

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: Βόννη, 26.– Επισήμως ανεκοινώθη ότι η Κυβέρνησις της Δυτικής Γερμανίας και η αντιπολίτευσις συνεφώνησαν σήμερον επί της ανάγκης όπως τεθή τέρμα εις τα δικαιώματα των Νικητριών Δυνάμεων, Αμερικής, Αγγλίας και Γαλλίας όπως αναλαμβάνουν την ανωτάτην εξουσίαν εν Δυτική Γερμανία εις περίπτωσιν καταστρεπτικού πολέμου. Η έγκρισις Συντάγματος διά τας περιστάσεις ανάγκης, εξηγήθη, πρέπει να καταργή τελείως τα δικαιώματα ασφαλείας τα οποία επεφύλαξαν εις εαυτούς οι Σύμμαχοι. Εις την κατάργησιν θα περιληφθούν και οι κανονισμοί ελέγχου διά τα ταχυδρομεία και τας τηλεπικοινωνίας. Διότι ακόμη και υπό ομαλάς συνθήκας αι τρεις Δυνάμεις μόνον έχουν το δικαίωμα να αποσφραγίζουν ιδιωτικόν ταχυδρομείον και να παρακολουθούν τας τηλεφωνικάς συνδιαλέξεις. Κατά τους Συμμάχους, τα συνταγματικά αυτά δικαιώματά των παρέχουν εις τας δυνάμεις των ασφάλειαν, είναι δε άγνωστον εάν θα εγκρίνουν το τελικόν κείμενον διά την κατάργησίν των. (Στην φωτογραφία, παρέλαση μονάδων των συμμαχικών δυνάμεων το 1988 στο Βερολίνο.)

ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ: Βερολίνον, 26.–Ανηγγέλθη σήμερον ενταύθα ότι οι Δυτικογερμανοί σοσιαλδημοκράται και οι κομμουνισταί της Ανατολικής Γερμανίας συνεφώνησαν όπως προχωρήσουν εις πολιτικάς συνομιλίας. Ούτω η πρώτη συζήτησις θα γίνη εις την Ανατολικήν Γερμανίαν [Γερμανική Δημοκρατική Πολιτεία] και η δευτέρα εις την Δυτικήν [Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας] μίαν εβδομάδα αργότερον.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Παρουσία της πριγκιπίσσης Ειρήνης συνήλθεν, υπό την προεδρίαν του προέδρου της Ε.Ε. του Βασιλικού Εθνικού Ιδρύματος κ. Ηλία Κριμπά, η συσταθείσα υπό του ΒΕΙ Ειδική Επιτροπή Μορφωτικού Κινηματογράφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή